dc.description.abstract | Autori rada koji je pred čitaocem se, u okviru naučno-istraživačkog i stručnog rada, svakako i nastave studentima Odseka za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugo godina bave različitim aspektima bezbednosti i kvaliteta hrane. Pored stalnog (gotovo dnevnog) praćenja literature i eksperimentalnog rada na realizaciji domaćih i međunarodnih projekata, deo znanja i iskustava stican je u okviru brojnih konsalting usluga na uvođenju, primeni i razvoju i unapređenju pojedinačnih i/ili integrisanih sistema za upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane (HACCP koncept - CAC-RCP 1-1969, Rev.4-2003; ISO 22000; ISO 9001). Izuzetno važan deo iskustava stican je tokom ocenjivanja i nadzora navedenih sistema u različitim domaćim i inostranim pogonima prehrambene industrije. Imajući u vidu ukupnu kompetentnost (valjda nije sporna), posebno specifična znanja i do sada stečena iskustva u okviru svih navedenih aktivnosti, smatrali smo ne samo da je potrebno već da je deo naše profesionalne obaveze da stručnoj javnosti ukažemo na važnija zapažanja u pogledu nedostataka koja se, direktno ili posredno, odnose na analizu performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane. Naše opredeljenje je podstaknuto činjenicom da se i pored uvođenja i primene, odnosno sertifikacije i nadzora sistema za upravljanje bezbednošću hrane, broj incidentata i ozbiljnih posledica, kako u svetu tako i u našoj zemlji, ne samo ne smanjuje već poslednjih godina i povećava - na šta smo skrenuli pažnju u vise naših prethodnih radova (Radovanović, 2008; Radovanović, 2009; Radovanović i sar., 2010). | sr |