Analiza performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane - stanje (iskustva iz prakse) i mogućnosti
Apstrakt
Autori rada koji je pred čitaocem se, u okviru naučno-istraživačkog i stručnog rada, svakako i nastave studentima Odseka za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugo godina bave različitim aspektima bezbednosti i kvaliteta hrane. Pored stalnog (gotovo dnevnog) praćenja literature i eksperimentalnog rada na realizaciji domaćih i međunarodnih projekata, deo znanja i iskustava stican je u okviru brojnih konsalting usluga na uvođenju, primeni i razvoju i unapređenju pojedinačnih i/ili integrisanih sistema za upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane (HACCP koncept - CAC-RCP 1-1969, Rev.4-2003; ISO 22000; ISO 9001). Izuzetno važan deo iskustava stican je tokom ocenjivanja i nadzora navedenih sistema u različitim domaćim i inostranim pogonima prehrambene industrije. Imajući u vidu ukupnu kompetentnost (valjda nije sporna), posebno specifična znanja i do sada stečena iskustva u okviru svih navedenih aktivnosti, smatrali smo ne samo da je potrebno već da ...je deo naše profesionalne obaveze da stručnoj javnosti ukažemo na važnija zapažanja u pogledu nedostataka koja se, direktno ili posredno, odnose na analizu performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane. Naše opredeljenje je podstaknuto činjenicom da se i pored uvođenja i primene, odnosno sertifikacije i nadzora sistema za upravljanje bezbednošću hrane, broj incidentata i ozbiljnih posledica, kako u svetu tako i u našoj zemlji, ne samo ne smanjuje već poslednjih godina i povećava - na šta smo skrenuli pažnju u vise naših prethodnih radova (Radovanović, 2008; Radovanović, 2009; Radovanović i sar., 2010).
Izvor:
Kvalitet, 2010, 20, 9-10, 29-34Izdavač:
- Poslovna politika AD, Beograd
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Radovanović, Radomir AU - Rajković, Andreja AU - Djekić, Ilija AU - Tomašević, Igor PY - 2010 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/2300 AB - Autori rada koji je pred čitaocem se, u okviru naučno-istraživačkog i stručnog rada, svakako i nastave studentima Odseka za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugo godina bave različitim aspektima bezbednosti i kvaliteta hrane. Pored stalnog (gotovo dnevnog) praćenja literature i eksperimentalnog rada na realizaciji domaćih i međunarodnih projekata, deo znanja i iskustava stican je u okviru brojnih konsalting usluga na uvođenju, primeni i razvoju i unapređenju pojedinačnih i/ili integrisanih sistema za upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane (HACCP koncept - CAC-RCP 1-1969, Rev.4-2003; ISO 22000; ISO 9001). Izuzetno važan deo iskustava stican je tokom ocenjivanja i nadzora navedenih sistema u različitim domaćim i inostranim pogonima prehrambene industrije. Imajući u vidu ukupnu kompetentnost (valjda nije sporna), posebno specifična znanja i do sada stečena iskustva u okviru svih navedenih aktivnosti, smatrali smo ne samo da je potrebno već da je deo naše profesionalne obaveze da stručnoj javnosti ukažemo na važnija zapažanja u pogledu nedostataka koja se, direktno ili posredno, odnose na analizu performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane. Naše opredeljenje je podstaknuto činjenicom da se i pored uvođenja i primene, odnosno sertifikacije i nadzora sistema za upravljanje bezbednošću hrane, broj incidentata i ozbiljnih posledica, kako u svetu tako i u našoj zemlji, ne samo ne smanjuje već poslednjih godina i povećava - na šta smo skrenuli pažnju u vise naših prethodnih radova (Radovanović, 2008; Radovanović, 2009; Radovanović i sar., 2010). PB - Poslovna politika AD, Beograd T2 - Kvalitet T1 - Analiza performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane - stanje (iskustva iz prakse) i mogućnosti EP - 34 IS - 9-10 SP - 29 VL - 20 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2300 ER -
@article{ author = "Radovanović, Radomir and Rajković, Andreja and Djekić, Ilija and Tomašević, Igor", year = "2010", abstract = "Autori rada koji je pred čitaocem se, u okviru naučno-istraživačkog i stručnog rada, svakako i nastave studentima Odseka za prehrambenu tehnologiju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, dugo godina bave različitim aspektima bezbednosti i kvaliteta hrane. Pored stalnog (gotovo dnevnog) praćenja literature i eksperimentalnog rada na realizaciji domaćih i međunarodnih projekata, deo znanja i iskustava stican je u okviru brojnih konsalting usluga na uvođenju, primeni i razvoju i unapređenju pojedinačnih i/ili integrisanih sistema za upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane (HACCP koncept - CAC-RCP 1-1969, Rev.4-2003; ISO 22000; ISO 9001). Izuzetno važan deo iskustava stican je tokom ocenjivanja i nadzora navedenih sistema u različitim domaćim i inostranim pogonima prehrambene industrije. Imajući u vidu ukupnu kompetentnost (valjda nije sporna), posebno specifična znanja i do sada stečena iskustva u okviru svih navedenih aktivnosti, smatrali smo ne samo da je potrebno već da je deo naše profesionalne obaveze da stručnoj javnosti ukažemo na važnija zapažanja u pogledu nedostataka koja se, direktno ili posredno, odnose na analizu performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane. Naše opredeljenje je podstaknuto činjenicom da se i pored uvođenja i primene, odnosno sertifikacije i nadzora sistema za upravljanje bezbednošću hrane, broj incidentata i ozbiljnih posledica, kako u svetu tako i u našoj zemlji, ne samo ne smanjuje već poslednjih godina i povećava - na šta smo skrenuli pažnju u vise naših prethodnih radova (Radovanović, 2008; Radovanović, 2009; Radovanović i sar., 2010).", publisher = "Poslovna politika AD, Beograd", journal = "Kvalitet", title = "Analiza performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane - stanje (iskustva iz prakse) i mogućnosti", pages = "34-29", number = "9-10", volume = "20", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2300" }
Radovanović, R., Rajković, A., Djekić, I.,& Tomašević, I.. (2010). Analiza performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane - stanje (iskustva iz prakse) i mogućnosti. in Kvalitet Poslovna politika AD, Beograd., 20(9-10), 29-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2300
Radovanović R, Rajković A, Djekić I, Tomašević I. Analiza performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane - stanje (iskustva iz prakse) i mogućnosti. in Kvalitet. 2010;20(9-10):29-34. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2300 .
Radovanović, Radomir, Rajković, Andreja, Djekić, Ilija, Tomašević, Igor, "Analiza performansi sistema za upravljanje bezbednošću hrane - stanje (iskustva iz prakse) i mogućnosti" in Kvalitet, 20, no. 9-10 (2010):29-34, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_2300 .