Prikaz osnovnih podataka o dokumentu
Trendovi u korišćenju žitarica
dc.creator | Žeželj, Milan | |
dc.creator | Demin, Mirjana | |
dc.date.accessioned | 2020-12-17T18:15:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-17T18:15:23Z | |
dc.date.issued | 2004 | |
dc.identifier.issn | 1450-5029 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/737 | |
dc.description.abstract | Žitarice, hleb, peciva, pirinač i testenina čine bazu piramide i predstavljaju osnov ishrane. Namirnice iz ove grupe treba konzumirati barem četiri puta dnevno, s tim da se prednost daje integralnim žitaricama, brašnu od celog zrna, integralnoj testenini i pirinču, integralnom hlebu i sl. Žitarice u kombinaciji sa mahunarkama ukoliko se unesu kroz dva obroka dnevno, zadovoljavaju potrebe organizma za neophodnim aminokiselinama. To se može postići i u kombinaciji ove grupe namirnica sa sojom ili manjom količinom namirnica životinjskog porekla.U sredini piramide nalaze se voće i povrće, kao bogat izvor ugljenih hidrata, vode, vitamina, minerala celuloze, vlakana i organskih kiselina. Pravilne ishrane nema bez mleka i mlečnih proizvoda koji predstavljaju glavni izvor kalcijuma za organizam. Potrebno je barem 2 do 4 puta u toku dana uneti u organizam mleko ili neku namirnicu na bazi mleka poput sira ili nekog fermentisanog proizvoda. Zbog punovrednih proteina i masti koje su organizmu neophodne, dva do tri puta dnevno treba konzumirati meso, ribu ili jaja. Pri izboru mesa prednost treba dati nemasnim delovima. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama (sardina skuša, losos i tunjevina) predstavljaju namirnicu kojom se mogu sprečiti različita oboljenja. Masnoće, šećer, so, alkoholna pića i slatkiši se nalaze na vrhu piramide i njih treba izbaciti iz ishrane ili konzumirati u što manjim količinama. | sr |
dc.publisher | Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP | |
dc.title | Trendovi u korišćenju žitarica | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | ARR | |
dc.citation.epage | 97 | |
dc.citation.issue | 3-4 | |
dc.citation.other | 8(3-4): 95-97 | |
dc.citation.spage | 95 | |
dc.citation.volume | 8 | |
dc.identifier.fulltext | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4270/734.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_737 | |
dc.type.version | publishedVersion |