University of Belgrade - Faculty of Agriculture
AgroSpace - Faculty of Agriculture Repository
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Trendovi u korišćenju žitarica

Thumbnail
2004
734.pdf (410.7Kb)
Authors
Žeželj, Milan
Demin, Mirjana
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Žitarice, hleb, peciva, pirinač i testenina čine bazu piramide i predstavljaju osnov ishrane. Namirnice iz ove grupe treba konzumirati barem četiri puta dnevno, s tim da se prednost daje integralnim žitaricama, brašnu od celog zrna, integralnoj testenini i pirinču, integralnom hlebu i sl. Žitarice u kombinaciji sa mahunarkama ukoliko se unesu kroz dva obroka dnevno, zadovoljavaju potrebe organizma za neophodnim aminokiselinama. To se može postići i u kombinaciji ove grupe namirnica sa sojom ili manjom količinom namirnica životinjskog porekla.U sredini piramide nalaze se voće i povrće, kao bogat izvor ugljenih hidrata, vode, vitamina, minerala celuloze, vlakana i organskih kiselina. Pravilne ishrane nema bez mleka i mlečnih proizvoda koji predstavljaju glavni izvor kalcijuma za organizam. Potrebno je barem 2 do 4 puta u toku dana uneti u organizam mleko ili neku namirnicu na bazi mleka poput sira ili nekog fermentisanog proizvoda. Zbog punovrednih proteina i masti koje su organizmu neop...hodne, dva do tri puta dnevno treba konzumirati meso, ribu ili jaja. Pri izboru mesa prednost treba dati nemasnim delovima. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama (sardina skuša, losos i tunjevina) predstavljaju namirnicu kojom se mogu sprečiti različita oboljenja. Masnoće, šećer, so, alkoholna pića i slatkiši se nalaze na vrhu piramide i njih treba izbaciti iz ishrane ili konzumirati u što manjim količinama.

Source:
Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, 2004, 8, 3-4, 95-97
Publisher:
  • Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad

ISSN: 1450-5029

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_737
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/737
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institution/Community
Poljoprivredni fakultet
TY  - JOUR
AU  - Žeželj, Milan
AU  - Demin, Mirjana
PY  - 2004
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/737
AB  - Žitarice, hleb, peciva, pirinač i testenina čine bazu piramide i predstavljaju osnov ishrane. Namirnice iz ove grupe treba konzumirati barem četiri puta dnevno, s tim da se prednost daje integralnim žitaricama, brašnu od celog zrna, integralnoj testenini i pirinču, integralnom hlebu i sl. Žitarice u kombinaciji sa mahunarkama ukoliko se unesu kroz dva obroka dnevno, zadovoljavaju potrebe organizma za neophodnim aminokiselinama. To se može postići i u kombinaciji ove grupe namirnica sa sojom ili manjom količinom namirnica životinjskog porekla.U sredini piramide nalaze se voće i povrće, kao bogat izvor ugljenih hidrata, vode, vitamina, minerala celuloze, vlakana i organskih kiselina. Pravilne ishrane nema bez mleka i mlečnih proizvoda koji predstavljaju glavni izvor kalcijuma za organizam. Potrebno je barem 2 do 4 puta u toku dana uneti u organizam mleko ili neku namirnicu na bazi mleka poput sira ili nekog fermentisanog proizvoda. Zbog punovrednih proteina i masti koje su organizmu neophodne, dva do tri puta dnevno treba konzumirati meso, ribu ili jaja. Pri izboru mesa prednost treba dati nemasnim delovima. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama (sardina skuša, losos i tunjevina) predstavljaju namirnicu kojom se mogu sprečiti različita oboljenja. Masnoće, šećer, so, alkoholna pića i slatkiši se nalaze na vrhu piramide i njih treba izbaciti iz ishrane ili konzumirati u što manjim količinama.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
T1  - Trendovi u korišćenju žitarica
EP  - 97
IS  - 3-4
SP  - 95
VL  - 8
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_737
ER  - 
@article{
author = "Žeželj, Milan and Demin, Mirjana",
year = "2004",
abstract = "Žitarice, hleb, peciva, pirinač i testenina čine bazu piramide i predstavljaju osnov ishrane. Namirnice iz ove grupe treba konzumirati barem četiri puta dnevno, s tim da se prednost daje integralnim žitaricama, brašnu od celog zrna, integralnoj testenini i pirinču, integralnom hlebu i sl. Žitarice u kombinaciji sa mahunarkama ukoliko se unesu kroz dva obroka dnevno, zadovoljavaju potrebe organizma za neophodnim aminokiselinama. To se može postići i u kombinaciji ove grupe namirnica sa sojom ili manjom količinom namirnica životinjskog porekla.U sredini piramide nalaze se voće i povrće, kao bogat izvor ugljenih hidrata, vode, vitamina, minerala celuloze, vlakana i organskih kiselina. Pravilne ishrane nema bez mleka i mlečnih proizvoda koji predstavljaju glavni izvor kalcijuma za organizam. Potrebno je barem 2 do 4 puta u toku dana uneti u organizam mleko ili neku namirnicu na bazi mleka poput sira ili nekog fermentisanog proizvoda. Zbog punovrednih proteina i masti koje su organizmu neophodne, dva do tri puta dnevno treba konzumirati meso, ribu ili jaja. Pri izboru mesa prednost treba dati nemasnim delovima. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama (sardina skuša, losos i tunjevina) predstavljaju namirnicu kojom se mogu sprečiti različita oboljenja. Masnoće, šećer, so, alkoholna pića i slatkiši se nalaze na vrhu piramide i njih treba izbaciti iz ishrane ili konzumirati u što manjim količinama.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP",
title = "Trendovi u korišćenju žitarica",
pages = "97-95",
number = "3-4",
volume = "8",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_737"
}
Žeželj, M.,& Demin, M.. (2004). Trendovi u korišćenju žitarica. in Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 8(3-4), 95-97.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_737
Žeželj M, Demin M. Trendovi u korišćenju žitarica. in Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP. 2004;8(3-4):95-97.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_737 .
Žeželj, Milan, Demin, Mirjana, "Trendovi u korišćenju žitarica" in Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, 8, no. 3-4 (2004):95-97,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_737 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the AgroSpace Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the AgroSpace Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB