Приказ основних података о документу
The investigation of the tendencies and effects of the resources on pig meat consumption in the case of different household categories in Serbia
Ispitivanje tendencija i uticaja raspoloživih sredstava na potrošnju svinjskog mesa kod različitih kategorija domaćinstava u Srbiji
dc.creator | Božić, Dragica | |
dc.date.accessioned | 2020-12-17T17:34:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-17T17:34:37Z | |
dc.date.issued | 1994 | |
dc.identifier.issn | 0352-3462 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/82 | |
dc.description.abstract | The objective of the study was to analyze pig meat consumption in the case of different social and economic categories of consumers (agricultural mixed and non-agricultural) in Serbia and some regions in Serbia (Serbia without autonomous provinces: Kosovo and Vojvodina). Using the method of trend the tendencies in consumption were estimated with respect to each household category in all the regions analyzed. Based on the correlation-regression analysis it can be concluded that the household categories analyzed are not a homogenous group of consumers and that real resources at disposal represent a relevant factor affecting pig meat consumption. | en |
dc.description.abstract | Analiza razvoja potrošnje svinjskog mesa u Srbiji ukazuje na neujednačenu dinamiku u pojedinih kategorija potrošača, mada je tendencija opadanja potrošnje, poslednjih godina analiziranog razdoblja, prisutna u svih domaćinstava i u svim regionima u Srbiji. Utvrđeno je da je nivo potrošnje svinjskog mesa po članu mešovitih i poljoprivrednih domaćinstava (izuzev u 1968. i 1978. godini) viši u odnosu na potrošnju nepoljoprivrednih domaćinstava. Neujednačenost u potrošnji svinjskog mesa između pojedinih kategorija domaćinstava karakteristična je i za sve regione unutar Srbije. Rezultati korelaciono-regresione analize uticaja realnih raspoloživih sredstava na potrošnju svinjskog mesa u Srbiji potvrđuju da navedene kategorije domaćinstava nisu homogen skup potrošača svinjskog mesa. Takođe se može zaključiti da realna raspoloživa sredstva predstavljaju relevantan faktor potrošnje svinjskog mesa. | sr |
dc.publisher | Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ | |
dc.source | Ekonomika poljoprivrede | |
dc.title | The investigation of the tendencies and effects of the resources on pig meat consumption in the case of different household categories in Serbia | en |
dc.title | Ispitivanje tendencija i uticaja raspoloživih sredstava na potrošnju svinjskog mesa kod različitih kategorija domaćinstava u Srbiji | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY-SA | |
dc.citation.epage | 132 | |
dc.citation.issue | 5-6 | |
dc.citation.other | 41(5-6): 121-132 | |
dc.citation.spage | 121 | |
dc.citation.volume | 41 | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_82 | |
dc.type.version | publishedVersion |
Документи
Датотеке | Величина | Формат | Преглед |
---|---|---|---|
Уз овај запис нема датотека. |