dc.description.abstract | Mada smo voćarska zemlja po povoljnosti prirodnih uslova, ne proizvodimo dovoljno voća, ni za potrošnju u svežem stanju, ni za preradu. Pod voćnjacima se nalaze veće površine nego što su naše potrebe u voću. Na primer, u proizvodnji šljive, koja je istovremeno i vodeća voćna vrsta u voćarskoj proizvodnji Srbije, može se ostvariti sadašnja ili,čak, i veća proizvodnja, a na znatno manjim površinama. Naime intenziviranjem voćarske proizvodnje mogla bi se proizvesti znatno veća količina kvalitetnog voća (povećanjem prinosa po jedinici površine, odnosno po stablu). U vezi s predhodno iznetim, može se istaći, da je privredna vrednost našeg voćarstva znatno manja nego što bi mogla da bude, s obzirom, na veoma povoljne prirodne uslove. Polazeći od činjenice da voćarska proizvodnja u Srbiji već duže vremena stagnira, sagledaće se promene u površinama voćnjaka, učešću rodnih u ukupnim stablima i ostvarenoj proizvodnji voća, po analiziranim voćnim vrstama, kako ukupno, tako i na privatnom sektoru. Uporedna analiza pomenutih obeležja biće izvršena u 2002. godini u odnosu na baznu 1990. godinu, da bi se utvrdile eventualne promene do kojih je došlo u voćarskoj proizvodnji Srbije. | sr |