M. Đukić

Link to this page

Authority KeyName Variants
6f842aee-84a9-475d-bd1f-99ec589fdd06
  • M. Đukić (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU

Kulić, Gordana; M. Đukić

(Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu, 2003)

TY  - JOUR
AU  - Kulić, Gordana
AU  - M. Đukić
PY  - 2003
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6589
AB  - Aromaticnost, mirisljavost finoća ukusa i umerena fiziološka jačina, pored tehnoloških osobina predstavjaju najvažnije kompnnente kvaliteta duvamkog lista. Navedene osobine predstavljaju rezultat rnzličitih biohemijskih i fizičko­ hemijskih procesa koji se odvijaju u duvanskoj biljci u toku vegetacionog perioda i rezultiraju stvaranjern različitih vrsta etarskih ulja i smola.
Mirišljavost duvanskog lista putiče od prisustva etarskih ulja koja je posebno izražena kod suvog. fermentisanog duvanskog lista,  jaka je aromatičnost uslovljena prisustvorn smola i dolazi do izražaja pri sagorevanju. Stvaranje eteričnih ulja i smola, njihova količina i ocena komponenti desava se ne samo tokom vegetacije već i za vreme štave, sušenja i fermentacije duvana.
Na osnovu kuličine eterskih ulja i smola, može da se odredi vreme berbe, način sušenja i postupak fermentacije. Ispitivanja su vršena na orijentalnim tipovima duvana prilep i jaka, gajenih na proizvodnorn području Niša.
Cilj rada je pokušaj da se utvrdi uticaj količine i rasporeda smoia i eteričnih ulja
u duvanskomm listu po insercijama, na kvalitet duvanske sirovine.
PB  - Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu
T2  - Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu
T1  - ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU
SP  - 51
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589
ER  - 
@article{
author = "Kulić, Gordana and M. Đukić",
year = "2003",
abstract = "Aromaticnost, mirisljavost finoća ukusa i umerena fiziološka jačina, pored tehnoloških osobina predstavjaju najvažnije kompnnente kvaliteta duvamkog lista. Navedene osobine predstavljaju rezultat rnzličitih biohemijskih i fizičko­ hemijskih procesa koji se odvijaju u duvanskoj biljci u toku vegetacionog perioda i rezultiraju stvaranjern različitih vrsta etarskih ulja i smola.
Mirišljavost duvanskog lista putiče od prisustva etarskih ulja koja je posebno izražena kod suvog. fermentisanog duvanskog lista,  jaka je aromatičnost uslovljena prisustvorn smola i dolazi do izražaja pri sagorevanju. Stvaranje eteričnih ulja i smola, njihova količina i ocena komponenti desava se ne samo tokom vegetacije već i za vreme štave, sušenja i fermentacije duvana.
Na osnovu kuličine eterskih ulja i smola, može da se odredi vreme berbe, način sušenja i postupak fermentacije. Ispitivanja su vršena na orijentalnim tipovima duvana prilep i jaka, gajenih na proizvodnorn području Niša.
Cilj rada je pokušaj da se utvrdi uticaj količine i rasporeda smoia i eteričnih ulja
u duvanskomm listu po insercijama, na kvalitet duvanske sirovine.",
publisher = "Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu",
journal = "Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu",
title = "ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU",
pages = "51",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589"
}
Kulić, G.,& M. Đukić. (2003). ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU. in Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu
Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu., 51.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589
Kulić G, M. Đukić. ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU. in Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu. 2003;:51.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589 .
Kulić, Gordana, M. Đukić, "ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU" in Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu (2003):51,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589 .

NIKOTIN I OSTALI ALKALOIDI U DUVANSKOM LISTU

M. Đukić; Kulić, Gordana

(Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu, 2003)

TY  - JOUR
AU  - M. Đukić
AU  - Kulić, Gordana
PY  - 2003
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6590
AB  - Hemijski sastav duvana u najvećoj meri određuje kvalitet i njegovu upotrebnu vrednost u fabrikaciji. Na osnovu hemijskog sastava duvana, najčešće se pristupa izradi duvanskih mešavina za proizvodnju cigareta. Jedna od najznačajnijih komponenti duvanskog lista je nikotin. Sa ostalim alkaloidima, nikotin u procesu sagorevanja, prilikom pušenja ima specifično fiziološko dejstvo na ljudska čula. Cilj rada je bio da se u određenoj meri analizira dejstvo nikotina i ostalih alkaloida u duvanu na centralni i periferni sistem pušača.
PB  - Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu
T2  - Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu
T1  - NIKOTIN I OSTALI ALKALOIDI U DUVANSKOM LISTU
SP  - 52
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6590
ER  - 
@article{
author = "M. Đukić and Kulić, Gordana",
year = "2003",
abstract = "Hemijski sastav duvana u najvećoj meri određuje kvalitet i njegovu upotrebnu vrednost u fabrikaciji. Na osnovu hemijskog sastava duvana, najčešće se pristupa izradi duvanskih mešavina za proizvodnju cigareta. Jedna od najznačajnijih komponenti duvanskog lista je nikotin. Sa ostalim alkaloidima, nikotin u procesu sagorevanja, prilikom pušenja ima specifično fiziološko dejstvo na ljudska čula. Cilj rada je bio da se u određenoj meri analizira dejstvo nikotina i ostalih alkaloida u duvanu na centralni i periferni sistem pušača.",
publisher = "Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu",
journal = "Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu",
title = "NIKOTIN I OSTALI ALKALOIDI U DUVANSKOM LISTU",
pages = "52",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6590"
}
M. Đukić,& Kulić, G.. (2003). NIKOTIN I OSTALI ALKALOIDI U DUVANSKOM LISTU. in Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu
Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu., 52.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6590
M. Đukić, Kulić G. NIKOTIN I OSTALI ALKALOIDI U DUVANSKOM LISTU. in Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu. 2003;:52.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6590 .
M. Đukić, Kulić, Gordana, "NIKOTIN I OSTALI ALKALOIDI U DUVANSKOM LISTU" in Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu (2003):52,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6590 .