ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU
Само за регистроване кориснике
2003
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Aromaticnost, mirisljavost finoća ukusa i umerena fiziološka jačina, pored tehnoloških osobina predstavjaju najvažnije kompnnente kvaliteta duvamkog lista. Navedene osobine predstavljaju rezultat rnzličitih biohemijskih i fizičko hemijskih procesa koji se odvijaju u duvanskoj biljci u toku vegetacionog perioda i rezultiraju stvaranjern različitih vrsta etarskih ulja i smola.
Mirišljavost duvanskog lista putiče od prisustva etarskih ulja koja je posebno izražena kod suvog. fermentisanog duvanskog lista, jaka je aromatičnost uslovljena prisustvorn smola i dolazi do izražaja pri sagorevanju. Stvaranje eteričnih ulja i smola, njihova količina i ocena komponenti desava se ne samo tokom vegetacije već i za vreme štave, sušenja i fermentacije duvana.
Na osnovu kuličine eterskih ulja i smola, može da se odredi vreme berbe, način sušenja i postupak fermentacije. Ispitivanja su vršena na orijentalnim tipovima duvana prilep i jaka, gajenih na proizvodnorn području Niša.
Cilj rada je pokušaj ...da se utvrdi uticaj količine i rasporeda smoia i eteričnih ulja
u duvanskomm listu po insercijama, na kvalitet duvanske sirovine.
Кључне речи:
etarska ulja / smole / duvanski listИзвор:
Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu, 2003, 51-Издавач:
- Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Kulić, Gordana AU - M. Đukić PY - 2003 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6589 AB - Aromaticnost, mirisljavost finoća ukusa i umerena fiziološka jačina, pored tehnoloških osobina predstavjaju najvažnije kompnnente kvaliteta duvamkog lista. Navedene osobine predstavljaju rezultat rnzličitih biohemijskih i fizičko hemijskih procesa koji se odvijaju u duvanskoj biljci u toku vegetacionog perioda i rezultiraju stvaranjern različitih vrsta etarskih ulja i smola. Mirišljavost duvanskog lista putiče od prisustva etarskih ulja koja je posebno izražena kod suvog. fermentisanog duvanskog lista, jaka je aromatičnost uslovljena prisustvorn smola i dolazi do izražaja pri sagorevanju. Stvaranje eteričnih ulja i smola, njihova količina i ocena komponenti desava se ne samo tokom vegetacije već i za vreme štave, sušenja i fermentacije duvana. Na osnovu kuličine eterskih ulja i smola, može da se odredi vreme berbe, način sušenja i postupak fermentacije. Ispitivanja su vršena na orijentalnim tipovima duvana prilep i jaka, gajenih na proizvodnorn području Niša. Cilj rada je pokušaj da se utvrdi uticaj količine i rasporeda smoia i eteričnih ulja u duvanskomm listu po insercijama, na kvalitet duvanske sirovine. PB - Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu T2 - Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu T1 - ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU SP - 51 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589 ER -
@article{ author = "Kulić, Gordana and M. Đukić", year = "2003", abstract = "Aromaticnost, mirisljavost finoća ukusa i umerena fiziološka jačina, pored tehnoloških osobina predstavjaju najvažnije kompnnente kvaliteta duvamkog lista. Navedene osobine predstavljaju rezultat rnzličitih biohemijskih i fizičko hemijskih procesa koji se odvijaju u duvanskoj biljci u toku vegetacionog perioda i rezultiraju stvaranjern različitih vrsta etarskih ulja i smola. Mirišljavost duvanskog lista putiče od prisustva etarskih ulja koja je posebno izražena kod suvog. fermentisanog duvanskog lista, jaka je aromatičnost uslovljena prisustvorn smola i dolazi do izražaja pri sagorevanju. Stvaranje eteričnih ulja i smola, njihova količina i ocena komponenti desava se ne samo tokom vegetacije već i za vreme štave, sušenja i fermentacije duvana. Na osnovu kuličine eterskih ulja i smola, može da se odredi vreme berbe, način sušenja i postupak fermentacije. Ispitivanja su vršena na orijentalnim tipovima duvana prilep i jaka, gajenih na proizvodnorn području Niša. Cilj rada je pokušaj da se utvrdi uticaj količine i rasporeda smoia i eteričnih ulja u duvanskomm listu po insercijama, na kvalitet duvanske sirovine.", publisher = "Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu", journal = "Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu", title = "ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU", pages = "51", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589" }
Kulić, G.,& M. Đukić. (2003). ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU. in Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu Univerzitet u Nišu - Tehnološki fakultet u Leskovcu., 51. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589
Kulić G, M. Đukić. ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU. in Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu. 2003;:51. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589 .
Kulić, Gordana, M. Đukić, "ETARSKA ULJA I SMOLE U DUVANSKOM LISTU" in Zbornik izvoda radova V Simpozijuma Savremene tehnologije i privredni razvoj, Tehnološki fakultet u Leskovcu (2003):51, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6589 .