Savić, Željko M.

Link to this page

Authority KeyName Variants
74c55490-2e71-40ae-9f02-9930ffb62efb
  • Savić, Željko M. (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region

Maćej, Ognjen; Jovanović, Snežana; Dozet, Natalija; Seratlić, Sanja V.; Vučić, Tanja; Savić, Željko M.

(Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd, 2004)

TY  - JOUR
AU  - Maćej, Ognjen
AU  - Jovanović, Snežana
AU  - Dozet, Natalija
AU  - Seratlić, Sanja V.
AU  - Vučić, Tanja
AU  - Savić, Željko M.
PY  - 2004
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/816
AB  - Beli sirevi u salamuri čine veliku grupu sireva koje odlikuje zrenje u salamuri. Opšte karakteristike ovih sireva su kiselo testo, slan ukus zatvorena, monolitna tekstura sirnog testa.Na brdsko planinskom području Republike Srbije i Crne Gore ovi sirevi se izrađuju autohtonom tehnologijom i nose različite nazive (Zlatarski, Zlatiborski, Homoljski itd). Jedan od najznačajnijih predstavnika autohtonih belih sireva u salamuri je Sjenički sir koji se proizvodi od ovčijeg mleka. Proizvodi se autohtonom tehnologijom na planinskim visoravnima koje okružuju Sjenicu, kao i na područjima opština Novi Pazar, Tutin i Prijepolje. Proizvodnja ovog sira raširena je i na nekim područjima Crne Gore (Bihor, Korita, Bijelo Polje, Rožaj) gde nosi naziv Polimsko-sjenički sir.
PB  - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
T2  - Mlekarstvo
T1  - Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region
T1  - Tehnologija autohtone izrade Sjeničkog sira na širem području Sjeničko-Pešterske visoravni
EP  - 933
IS  - 27
SP  - 931
VL  - 3
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816
ER  - 
@article{
author = "Maćej, Ognjen and Jovanović, Snežana and Dozet, Natalija and Seratlić, Sanja V. and Vučić, Tanja and Savić, Željko M.",
year = "2004",
abstract = "Beli sirevi u salamuri čine veliku grupu sireva koje odlikuje zrenje u salamuri. Opšte karakteristike ovih sireva su kiselo testo, slan ukus zatvorena, monolitna tekstura sirnog testa.Na brdsko planinskom području Republike Srbije i Crne Gore ovi sirevi se izrađuju autohtonom tehnologijom i nose različite nazive (Zlatarski, Zlatiborski, Homoljski itd). Jedan od najznačajnijih predstavnika autohtonih belih sireva u salamuri je Sjenički sir koji se proizvodi od ovčijeg mleka. Proizvodi se autohtonom tehnologijom na planinskim visoravnima koje okružuju Sjenicu, kao i na područjima opština Novi Pazar, Tutin i Prijepolje. Proizvodnja ovog sira raširena je i na nekim područjima Crne Gore (Bihor, Korita, Bijelo Polje, Rožaj) gde nosi naziv Polimsko-sjenički sir.",
publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd",
journal = "Mlekarstvo",
title = "Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region, Tehnologija autohtone izrade Sjeničkog sira na širem području Sjeničko-Pešterske visoravni",
pages = "933-931",
number = "27",
volume = "3",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816"
}
Maćej, O., Jovanović, S., Dozet, N., Seratlić, S. V., Vučić, T.,& Savić, Ž. M.. (2004). Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region. in Mlekarstvo
Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd., 3(27), 931-933.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816
Maćej O, Jovanović S, Dozet N, Seratlić SV, Vučić T, Savić ŽM. Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region. in Mlekarstvo. 2004;3(27):931-933.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816 .
Maćej, Ognjen, Jovanović, Snežana, Dozet, Natalija, Seratlić, Sanja V., Vučić, Tanja, Savić, Željko M., "Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region" in Mlekarstvo, 3, no. 27 (2004):931-933,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816 .

Improvement of production and quality of Sjenica cheese

Savić, Željko M.; Dozet, Natalija; Jovanović, Snežana; Maćej, Ognjen

(Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd, 2002)

TY  - JOUR
AU  - Savić, Željko M.
AU  - Dozet, Natalija
AU  - Jovanović, Snežana
AU  - Maćej, Ognjen
PY  - 2002
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/426
AB  - Autochthonous technology of Sjenica cheese was the base for experiments applied in the modern cheese production. Research of the autochthonous processing of Sjenica cheese was performed by poll in the region of Sjenica–Pester plateau and in experimental households. In order to improve technology in modern conditions, and at the same time, to keep basic characteristics of original production, a variety of experiments were carried out. Motive of these experiments was better milk usage, technology equalizing, better work conditions appliance, cheese quality achievement and standard quality of cheese.
AB  - Autohtona tehnologija sjenièkog sira je bila baza na osnovu koje su postavljeni ogledi za proizvodnju sira u savremenijim uslovima. Izuèavanje autohtone prerade sjenièkog sira je vršeno snimanjem na širem podruèju sjenićko-pešterske visoravni i u oglednim domaćinstvima. Da bi se sagledale mogućnosti poboljšanja tehnologije u savremenim uslovima, a pri tome saèuvale osnovne karakteristike originalne proizvodnje urađen je niz ogleda. Osnovna ideja je bila bolje iskorištavanje mleka, ujednaèavanje tehnologije primena boljih uslova rada, postizanje kvaliteta sira i njegova standardnost.
PB  - Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
T2  - Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
T1  - Improvement of production and quality of Sjenica cheese
T1  - Poboljšanje proizvodnje i kvaliteta sjenićkog sira
EP  - 50
IS  - 1-2
SP  - 44
VL  - 13
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_426
ER  - 
@article{
author = "Savić, Željko M. and Dozet, Natalija and Jovanović, Snežana and Maćej, Ognjen",
year = "2002",
abstract = "Autochthonous technology of Sjenica cheese was the base for experiments applied in the modern cheese production. Research of the autochthonous processing of Sjenica cheese was performed by poll in the region of Sjenica–Pester plateau and in experimental households. In order to improve technology in modern conditions, and at the same time, to keep basic characteristics of original production, a variety of experiments were carried out. Motive of these experiments was better milk usage, technology equalizing, better work conditions appliance, cheese quality achievement and standard quality of cheese., Autohtona tehnologija sjenièkog sira je bila baza na osnovu koje su postavljeni ogledi za proizvodnju sira u savremenijim uslovima. Izuèavanje autohtone prerade sjenièkog sira je vršeno snimanjem na širem podruèju sjenićko-pešterske visoravni i u oglednim domaćinstvima. Da bi se sagledale mogućnosti poboljšanja tehnologije u savremenim uslovima, a pri tome saèuvale osnovne karakteristike originalne proizvodnje urađen je niz ogleda. Osnovna ideja je bila bolje iskorištavanje mleka, ujednaèavanje tehnologije primena boljih uslova rada, postizanje kvaliteta sira i njegova standardnost.",
publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd",
journal = "Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi",
title = "Improvement of production and quality of Sjenica cheese, Poboljšanje proizvodnje i kvaliteta sjenićkog sira",
pages = "50-44",
number = "1-2",
volume = "13",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_426"
}
Savić, Ž. M., Dozet, N., Jovanović, S.,& Maćej, O.. (2002). Improvement of production and quality of Sjenica cheese. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
Univerzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd., 13(1-2), 44-50.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_426
Savić ŽM, Dozet N, Jovanović S, Maćej O. Improvement of production and quality of Sjenica cheese. in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi. 2002;13(1-2):44-50.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_426 .
Savić, Željko M., Dozet, Natalija, Jovanović, Snežana, Maćej, Ognjen, "Improvement of production and quality of Sjenica cheese" in Prehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi, 13, no. 1-2 (2002):44-50,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_426 .