dc.description.abstract | Veliki broj različitih vrsta sireva predstavlja podesan sistem prenosa probiotskih sojeva bakterija mlečne kiseline do intestinalnog trakta ljudi. Relativno visok pH, čvrsta konzistencija, viši sadržaj masti i veći puferski kapacitet, bez sumnje, sireve čine podesnim medijumom za razviće i zaštitu ovih sojeva. Za uspešno inkorporiranje sira veoma je važan odabir vrste sira, budućeg nosioca probiotika. Dosadašnja ispitivanja mogućnosti inkorporiranja probiotika u pojedine grupe sireva pokazuju visok stepen njihove vijabilnosti tokom perioda zrenja i skladištenja, što čini osnovne kriterijume probiotske aktivnosti. Savremeni zahtevi potrošača i današnji trendovi na tržištu u velikoj meri ukazuju na popularnost i potrebe proširenja asortimana proizvoda sa izraženim zdravstvenim efektima. U tom smislu industriji mleka se jasno postavljaju specifični zahtevi za novim tehnologijama i proizvodima, koji delom pripadaju i sirevima sa probioticima. Pravilnim izborom vrste sira i tehnološkog postupka proizvodnje, agresivnim marketingom, isticanjem zdravstvenih aspekata proizvoda, potrebnih doza konzumiranja, potrebnih informacija na deklaracijama proizvoda i jakim regulatornim sistemom može se proizvesti velika zainteresovanost potrošača, rast prodaje i uspešnost proizvodnje sireva sa probioticima. | sr |