dc.description.abstract | Organska poljoprivreda predstavlja sistem održive poljoprivredne proizvodnje, koji omogućava
proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, uz očuvanje zdravlja biljaka, životinja, ljudi i čitavog
ekosistema. Usled negativnih posledica do kojih je dovela konvencionalna poljoprivreda i zagađenja
životne sredine, sve veći broj potrošača na globalnom nivou odlučuje se za kupovinu zdravstveno
bezbednih namirnica. Brojni faktori utiču na razloge konzumiranja organskih proizvoda. Najveći broj
istraživanja u svetu ukazuju da su zdravstveni problemi potrošača glavni razlog kupovine organske
hrane, a zatim slede briga za očuvanjem životne sredine i dobrobit životinja. Većina potrošača ima
pozitivan stav prema spremnosti da se plati za organsku hranu, što se može objasniti percepcijom
potrošača da je organska hrana zdravija i boljeg nutritivnog sastava od konvencionalnih alternativa. U
organskoj proizvodnji nije dozvoljena upotreba sintetičkih pesticida i mineralnih đubriva, što je još
jedan faktor koji favorizuje kupovinu organski proizvedene hrane. Iako organska proizvodnja beleži rast,
u Srbiji i dalje postoji mali broj potrošača koji su redovni kupci organskih proizvoda. Niska kupovna
moć i visoke maloprodajne cene predstavljaju glavne ograničavajuće faktore potražnje i potrošnje
organskih proizvoda. | sr |