PONAŠANJE KUPACA ORGANSKIH PROIZVODA
Само за регистроване кориснике
2021
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Organska poljoprivreda predstavlja sistem održive poljoprivredne proizvodnje, koji omogućava
proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, uz očuvanje zdravlja biljaka, životinja, ljudi i čitavog
ekosistema. Usled negativnih posledica do kojih je dovela konvencionalna poljoprivreda i zagađenja
životne sredine, sve veći broj potrošača na globalnom nivou odlučuje se za kupovinu zdravstveno
bezbednih namirnica. Brojni faktori utiču na razloge konzumiranja organskih proizvoda. Najveći broj
istraživanja u svetu ukazuju da su zdravstveni problemi potrošača glavni razlog kupovine organske
hrane, a zatim slede briga za očuvanjem životne sredine i dobrobit životinja. Većina potrošača ima
pozitivan stav prema spremnosti da se plati za organsku hranu, što se može objasniti percepcijom
potrošača da je organska hrana zdravija i boljeg nutritivnog sastava od konvencionalnih alternativa. U
organskoj proizvodnji nije dozvoljena upotreba sintetičkih pesticida i mineralnih đubriva, što je još
jedan ...faktor koji favorizuje kupovinu organski proizvedene hrane. Iako organska proizvodnja beleži rast,
u Srbiji i dalje postoji mali broj potrošača koji su redovni kupci organskih proizvoda. Niska kupovna
moć i visoke maloprodajne cene predstavljaju glavne ograničavajuće faktore potražnje i potrošnje
organskih proizvoda.
Кључне речи:
organska hrana / motivi / ponašanje kupaca / spremnost da se platiИзвор:
Zbornik radova, Održivi razvoj Braničevskog okruga i energetskog kompleksa Kostolac, 2021, 1-6Издавач:
- Tehnička škola sa domom učenika "Nikola Tesla" u Kostolcu
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - CONF AU - Golijan, Jelena AU - Sečanski, Mile PY - 2021 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6736 AB - Organska poljoprivreda predstavlja sistem održive poljoprivredne proizvodnje, koji omogućava proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, uz očuvanje zdravlja biljaka, životinja, ljudi i čitavog ekosistema. Usled negativnih posledica do kojih je dovela konvencionalna poljoprivreda i zagađenja životne sredine, sve veći broj potrošača na globalnom nivou odlučuje se za kupovinu zdravstveno bezbednih namirnica. Brojni faktori utiču na razloge konzumiranja organskih proizvoda. Najveći broj istraživanja u svetu ukazuju da su zdravstveni problemi potrošača glavni razlog kupovine organske hrane, a zatim slede briga za očuvanjem životne sredine i dobrobit životinja. Većina potrošača ima pozitivan stav prema spremnosti da se plati za organsku hranu, što se može objasniti percepcijom potrošača da je organska hrana zdravija i boljeg nutritivnog sastava od konvencionalnih alternativa. U organskoj proizvodnji nije dozvoljena upotreba sintetičkih pesticida i mineralnih đubriva, što je još jedan faktor koji favorizuje kupovinu organski proizvedene hrane. Iako organska proizvodnja beleži rast, u Srbiji i dalje postoji mali broj potrošača koji su redovni kupci organskih proizvoda. Niska kupovna moć i visoke maloprodajne cene predstavljaju glavne ograničavajuće faktore potražnje i potrošnje organskih proizvoda. PB - Tehnička škola sa domom učenika "Nikola Tesla" u Kostolcu C3 - Zbornik radova, Održivi razvoj Braničevskog okruga i energetskog kompleksa Kostolac T1 - PONAŠANJE KUPACA ORGANSKIH PROIZVODA EP - 6 SP - 1 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6736 ER -
@conference{ author = "Golijan, Jelena and Sečanski, Mile", year = "2021", abstract = "Organska poljoprivreda predstavlja sistem održive poljoprivredne proizvodnje, koji omogućava proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane, uz očuvanje zdravlja biljaka, životinja, ljudi i čitavog ekosistema. Usled negativnih posledica do kojih je dovela konvencionalna poljoprivreda i zagađenja životne sredine, sve veći broj potrošača na globalnom nivou odlučuje se za kupovinu zdravstveno bezbednih namirnica. Brojni faktori utiču na razloge konzumiranja organskih proizvoda. Najveći broj istraživanja u svetu ukazuju da su zdravstveni problemi potrošača glavni razlog kupovine organske hrane, a zatim slede briga za očuvanjem životne sredine i dobrobit životinja. Većina potrošača ima pozitivan stav prema spremnosti da se plati za organsku hranu, što se može objasniti percepcijom potrošača da je organska hrana zdravija i boljeg nutritivnog sastava od konvencionalnih alternativa. U organskoj proizvodnji nije dozvoljena upotreba sintetičkih pesticida i mineralnih đubriva, što je još jedan faktor koji favorizuje kupovinu organski proizvedene hrane. Iako organska proizvodnja beleži rast, u Srbiji i dalje postoji mali broj potrošača koji su redovni kupci organskih proizvoda. Niska kupovna moć i visoke maloprodajne cene predstavljaju glavne ograničavajuće faktore potražnje i potrošnje organskih proizvoda.", publisher = "Tehnička škola sa domom učenika "Nikola Tesla" u Kostolcu", journal = "Zbornik radova, Održivi razvoj Braničevskog okruga i energetskog kompleksa Kostolac", title = "PONAŠANJE KUPACA ORGANSKIH PROIZVODA", pages = "6-1", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6736" }
Golijan, J.,& Sečanski, M.. (2021). PONAŠANJE KUPACA ORGANSKIH PROIZVODA. in Zbornik radova, Održivi razvoj Braničevskog okruga i energetskog kompleksa Kostolac Tehnička škola sa domom učenika "Nikola Tesla" u Kostolcu., 1-6. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6736
Golijan J, Sečanski M. PONAŠANJE KUPACA ORGANSKIH PROIZVODA. in Zbornik radova, Održivi razvoj Braničevskog okruga i energetskog kompleksa Kostolac. 2021;:1-6. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6736 .
Golijan, Jelena, Sečanski, Mile, "PONAŠANJE KUPACA ORGANSKIH PROIZVODA" in Zbornik radova, Održivi razvoj Braničevskog okruga i energetskog kompleksa Kostolac (2021):1-6, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6736 .