Приказ основних података о документу
Influence of partial defoliation on content of major aromatic and flavonoid complex compounds in grapes and wine
Uticaj defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa u grožđu i vinu sorti vinove loze
dc.contributor.advisor | Todić, Slavica | |
dc.contributor.other | Marković, Nebojša | |
dc.contributor.other | Jović, Slobodan | |
dc.contributor.other | Tešević, Vele | |
dc.contributor.other | Žunić, Dragoljub | |
dc.creator | Pržić, Zoran | |
dc.date.accessioned | 2020-12-17T17:28:40Z | |
dc.date.available | 2020-12-17T17:28:40Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/31 | |
dc.description.abstract | U radu su prikazani rezultati ispitivanja agrobioloških osobina i uticaja defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa grožđa i vina vinskih sorti Kaberne sovinjona i Sovinjona belog. Tretmani defolijacije podrazumevali su varijante sa četiri i osam uklonjena bazalna lista u dva termina berbe: punoj zrelosti i kasnijoj berbi. Poljska istraživanja vršena su u zasadu „Zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića“ u Topoli na Oplencu i uključivala su ispitivanje: otpornosti okaca na niske zimske temperature, fenološka osmatranja, vegetativni i rodni potencijal sorti, prinos, mehanički sastav grozda i bobice i kvalitativne parametre grožđanog soka-šire. Ampelografska ispitivanja grožđa i bobica obavljena su u laboratoriji Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu Katedre za vinogradarstvo, fizičko-hemijska analiza uzoraka vina obavljena je u laboratoriji „a.d. Rubin“ u Kruševcu i hemijsko ispitivanje flavonoidnog i aromatskog sastava grožđa i vina obavljeno je u laboratoriji Odeljenja za instrumentalnu analizu pri Katedri za organsku hemiju Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tokom dvogodišnjeg perioda istraživanja vladali su povoljni agroekološki uslovi za gajenje vinove loze. U periodu ispitivanja 2009/2010 i 2010/2011 obe sorte su najveću otpornost na niske temperature imale u drugom terminu ispitivanja. Fenološkim osmatranjem utvrđeno je da su fenofaze tokom 2010. godine trajala duže u odnosu na 2011. godinu. Veći vegetativni prirast na kondiru i luku zabeležen je na čokotima Kaberne sovinjonu dok je Sovinjon beli imao manji porast lastara. Najveći prinos po čokotu, prinos po okcu, prinos po razvijenom lastaru i prinos po rodnom lastaru zabeležen je u kontroli, a najmanji u tretmanu sa osam uklonjenih listova pri berbi u punoj zrelosti. Za većinu parametara mehaničkog sastava grozda i bobice veća variranja su zabeležena između dva termina berbe pri čemu su pri kasnijoj berbi zabeležene manje vrednosti. Kroz tri tretmana ogleda (kontrola, 4 i 8 uklonjenih bazalnih listova) Doktorska disertacija najvišim vrednostima se isticala kontrola dok su opadajuće vrednosti za većinu parametara beležene sa povećanim brojem uklonjenih listova... | sr |
dc.language | sr | |
dc.publisher | Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet | |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31063/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | |
dc.subject | vine | en |
dc.subject | phenology | en |
dc.subject | vegetative and fertility potential | en |
dc.subject | yield | en |
dc.subject | ampelographic characteristics | en |
dc.subject | full maturity | en |
dc.subject | late harvest | en |
dc.subject | flavonoids | en |
dc.subject | aromatic complex | en |
dc.subject | vinova loza | sr |
dc.subject | fenologija | sr |
dc.subject | vegetativni | sr |
dc.subject | rodni potencijal | sr |
dc.subject | prinos | sr |
dc.subject | ampelografska obeležja | sr |
dc.subject | puna zrelost | sr |
dc.subject | kasnija berba | sr |
dc.subject | flavonoidi | sr |
dc.subject | aromatski kompleks | sr |
dc.title | Influence of partial defoliation on content of major aromatic and flavonoid complex compounds in grapes and wine | en |
dc.title | Uticaj defolijacije na sadržaj važnijih jedinjenja aromatskog i flavonoidnog kompleksa u grožđu i vinu sorti vinove loze | sr |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.rights.license | BY-NC-ND | |
dc.identifier.fulltext | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/1577/28.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_nardus_4901 | |
dc.type.version | publishedVersion |