Technological, organizational and economic properties of tomato production in greenhouse systems
Tehnološka i organizaciono-ekonomska obeležja proizvodnje paradajza u zaštićenom prostoru
Abstract
The growing area, dynamics, yield and production output of tomato in Europe, the world, and Serbia are discussed as well as the production properties (natural, organizational and economic) of a production unit. The vegetable production structure was analyzed but also the level of intensity. Tomato production technology was analyzed according to some labor activities and time distribution of labor and machinery input. The economic analysis of tomato production (yield, production value, financial result) is discussed but also the analysis of production costs (total costs, direct material costs and general costs). Eventually indices of economic efficacy (productivity, economic efficiency and profitability) of tomato production in greenhouse systems were computed and the economic efficacy of tomato production was determined in comparison to some major vegetable crops under identical production conditions.
U radu je razmatrana dinamika površina, prinosa i obima proizvodnje paradajza u Evropi, svetu i SCG, kao i proizvodne karakteristike (prirodne i organizaciono-ekonomske) posmatrane proizvodne jedinice. Analizirana je struktura povrtarske proizvodnje, kao i nivo njene intenzivnosti. Takodje je analizirana i tehnologija proizvodnje paradajza po pojedinim radnim operacijama, kao i vremenska raspodela utroška rada i sredstava mehanizacije u ovoj proizvodnji. Ekonomska analiza proizvodnje paradajza (prinos, vrednost proizvodnje, ostvareni finansijski rezultat), kao i analiza troškova proizvodnje (ukupnih troškova direktnog materijala i opštih) čine značajnu sadržinu rada. Na kraju se izračunati pokazatelji ekonomske efikasnosti (produktivnost, ekonomičnost i rentabilnost) proizvodnje paradajza u zaštićenom prostoru i utvrđena je ekonomska efektivnog ove proizvodnje u poređenju sa važnijim povrtarskim kulturama u istim proizvodnim uslovima.
Keywords:
agrotechnique / economic analysis / economic efficacy / tomato / technology FALE / agrotehnika / ekonomska analiza / ekonomska efikasnost / paradajz / tehnologija / troškovi / zaštićeni prostorSource:
Tehnika - Menadžment, 2005, 55, 4, 5-10Publisher:
- Savez inženjera i tehničara Srbije, Beograd