Приказ основних података о документу

Uticaj količine pektinskih materija na kvalitet duvana

dc.creatorDjukić, Mirko
dc.creatorKulić, Gordana
dc.creatorGlamočlija, Djordje
dc.creatorIkanović, Jela
dc.date.accessioned2020-12-17T18:24:33Z
dc.date.available2020-12-17T18:24:33Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0352-6542
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/884
dc.description.abstractPectin matters are stored in green parts of the tobacco like constituent of plant tissue binding plant cells. Quantity of pectin changes under the plant growing conditions. It is very important of tobacco quality because content of pectin matters determines leaf elasticity and water capability. Pectin matters also collect mineral meters and have ion-exchange rate role. Determination of total pectin content made using methods proscribed by Giebel and Weiss. The raw pectin matters content is different in various tobaccos. The least content of pectin matters were determined in Virginia tobacco leaves and the highest in burley tobacco leaves. According to the importance of pectin content on physical properties of tobacco leaves especially in tobacco manufacturing, it is necessary to improve methods for determination of pectin content. Also very important is to improves growing conditions in the way of attaining high quality tobacco leaves.en
dc.description.abstractKoličina pektinskih materija u listovima ima veliki značaj na kvalitet biljke duvana. Pektinske materije se sintetišu u zelenim listovima, tako da njihova količina varira u zavisnosti od uslova gajenja. One ulaze u sastav gradivnih i vezivnih jedinica koje povezuju biljne ćelije. Pektinske materije utiču na elastičnost i vododržnu sposobnost duvana, koje su od velikog značaja za fabrikaciju duvana. Za određivanje količine ukupnih pektina korišćene su analize po Gibelu i Vajsu. Najmanja količina pektinskih materija konstatovana je u duvana tipa Virdžinija, a najveća u duvana tipa Berlej.Imajući u vidu značaj ovih materija za fabrikaciju duvana, neophodno je usavršiti metode za njihovo određivanje i prilagoditi uslove gajenja u cilju dobijanja duvanske sirovine sa optimalnom količinom pektinskih materija koje će dati visokokvalitetu sirovinu, pogodnu za upotrebu u fabrikaciji.sr
dc.publisherUniverzitet u Nišu - Tehnološki fakultet, Leskovac
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik radova Tehnološkog fakulteta, Leskovac
dc.subjecttobacco typesen
dc.subjectpectin mattersen
dc.subjectleaf qualityen
dc.subjecttipovi duvanasr
dc.subjectpektinske materijesr
dc.subjectkvalitet duvanske sirovinesr
dc.titleInfluence of pectine content on tobacco qualityen
dc.titleUticaj količine pektinskih materija na kvalitet duvanasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage48
dc.citation.issue14
dc.citation.other(14): 40-48
dc.citation.spage40
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_884
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу