Приказ основних података о документу

Trendovi u proizvodnji sladoleda

dc.creatorTomić, Tatjana H.
dc.creatorJovanović, Snežana
dc.creatorMaćej, Ognjen
dc.date.accessioned2020-12-17T18:21:17Z
dc.date.available2020-12-17T18:21:17Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn1451-1541
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/832
dc.description.abstractWorld sales of ice cream totaled 25 billion lit. In 2003, an increase of almost 6% against previous year. If looking at consumption per capita in lit. The top 10 ice cream consuming countries in the world in 2003 are United States, Australia, New Zealand, Sweden, Finland, Norway, Denmark Germany, Japan, United Kingdom. The biggest growth of ice cream consumption in the last 3 years is seen in Asia (incl. China), Eastern Europe, Australia and New Zealand. Global market by type in 2003 (%volume): Tubs-Cups 56% Impulse 20%, Multi-packs 20% and Other 6%. No matter what type of ice cream the manufacturers are constantly dedicating resources in the tree key areas: l.Development of Ingredient technology 2. Development of Processing technology 3. Development of functional products. Key market trends today are: Adult-oriented indulgence; sophisticated products; co-branding added-value; health-orientated products; internationalization of flavours; super premium product quality. Other key issues for market development: reinforce the position of ice cream as a year-round product expansion of distribution network; heavy advertising and promotion; own freezer display and vending machines; branding.en
dc.description.abstractUkupna prodaja sladoleda u svetu u 2003. je iznosila 25 biliona litara sa povećanjem od skoro 6% u odnosu na prethodnu godinu. Ako posmatramo potrošnju sladoleda po glavi stanovnika u litrama u 2003, svetski vrh čini 10 zemalja: Amerika, Australija, Novi Zeland, Švedska, Finska, Norveška Danska, Nemačka, Japan i Velika Britanija. Najveći porast u potrošnji sladoleda u protekle 3 godine zabeležen je u Aziji (uključujući i Kinu) Istočnoj Evropi, Australiji i Novom Zelandu. Svetsko tržište sladoleda po tipovima proizvoda u 2003. (u % učešća) obuhvata: tube-čašice 56%, impuls sladoled 20%, multipak 20% i ostali proizvodi 6%. Bez obzira o kom tipu sladoleda je reč, proizvođači permanentno istražuju mogućnosti u 3 ključne oblasti: 1.Razvoj tehnologija ingredijenata 2.Razvoj procesne opreme 3. Razvoj funkcionalnih proizvoda. Ključni tržišni trendovi danas su: Proizvodi namenjeni odraslom potrošaču, sofisticirani proizvodi, transfer brendova, dodane vrednosti, novi tipovi pakovanja zdravstveno orijentisani proizvodi, internacionalizacija ukusa, super premijum kvalitet proizvoda. Ostale ključne poente za razvijanje tržišta vidimo u sledećim trendovima: Jačanje postignute - prošlogodišnje pozicije proizvoda, širenje distributivne mreže, agresivna promocija i advertajzing razvoj automata za točenje sladoleda, brendiranje.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceMlekarstvo
dc.subjectworld sales office creamen
dc.subjectkey market trendsen
dc.subjecttrends in ice creamen
dc.subjectsvetska prodaja sladoledasr
dc.subjectključni tržišni rendovisr
dc.subjecttrendovi u sladoledusr
dc.titleTrends in ice creamen
dc.titleTrendovi u proizvodnji sladoledasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage926
dc.citation.issue27
dc.citation.other3(27): 919-926
dc.citation.spage919
dc.citation.volume3
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_832
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу