Приказ основних података о документу

Ispitivanje tendencija i uticaja raspoloživih sredstava na potrošnju svinjskog mesa kod različitih kategorija domaćinstava u Srbiji

dc.creatorBožić, Dragica
dc.date.accessioned2020-12-17T17:34:37Z
dc.date.available2020-12-17T17:34:37Z
dc.date.issued1994
dc.identifier.issn0352-3462
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/82
dc.description.abstractThe objective of the study was to analyze pig meat consumption in the case of different social and economic categories of consumers (agricultural mixed and non-agricultural) in Serbia and some regions in Serbia (Serbia without autonomous provinces: Kosovo and Vojvodina). Using the method of trend the tendencies in consumption were estimated with respect to each household category in all the regions analyzed. Based on the correlation-regression analysis it can be concluded that the household categories analyzed are not a homogenous group of consumers and that real resources at disposal represent a relevant factor affecting pig meat consumption.en
dc.description.abstractAnaliza razvoja potrošnje svinjskog mesa u Srbiji ukazuje na neujednačenu dinamiku u pojedinih kategorija potrošača, mada je tendencija opadanja potrošnje, poslednjih godina analiziranog razdoblja, prisutna u svih domaćinstava i u svim regionima u Srbiji. Utvrđeno je da je nivo potrošnje svinjskog mesa po članu mešovitih i poljoprivrednih domaćinstava (izuzev u 1968. i 1978. godini) viši u odnosu na potrošnju nepoljoprivrednih domaćinstava. Neujednačenost u potrošnji svinjskog mesa između pojedinih kategorija domaćinstava karakteristična je i za sve regione unutar Srbije. Rezultati korelaciono-regresione analize uticaja realnih raspoloživih sredstava na potrošnju svinjskog mesa u Srbiji potvrđuju da navedene kategorije domaćinstava nisu homogen skup potrošača svinjskog mesa. Takođe se može zaključiti da realna raspoloživa sredstva predstavljaju relevantan faktor potrošnje svinjskog mesa.sr
dc.publisherNaučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceEkonomika poljoprivrede
dc.titleThe investigation of the tendencies and effects of the resources on pig meat consumption in the case of different household categories in Serbiaen
dc.titleIspitivanje tendencija i uticaja raspoloživih sredstava na potrošnju svinjskog mesa kod različitih kategorija domaćinstava u Srbijisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage132
dc.citation.issue5-6
dc.citation.other41(5-6): 121-132
dc.citation.spage121
dc.citation.volume41
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_82
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу