Proizvodnja sireva sa probiotskim bakterijama
Апстракт
Veliki broj različitih vrsta sireva predstavlja podesan sistem prenosa probiotskih sojeva bakterija mlečne kiseline do intestinalnog trakta ljudi. Relativno visok pH, čvrsta konzistencija, viši sadržaj masti i veći puferski kapacitet, bez sumnje, sireve čine podesnim medijumom za razviće i zaštitu ovih sojeva. Za uspešno inkorporiranje sira veoma je važan odabir vrste sira, budućeg nosioca probiotika. Dosadašnja ispitivanja mogućnosti inkorporiranja probiotika u pojedine grupe sireva pokazuju visok stepen njihove vijabilnosti tokom perioda zrenja i skladištenja, što čini osnovne kriterijume probiotske aktivnosti. Savremeni zahtevi potrošača i današnji trendovi na tržištu u velikoj meri ukazuju na popularnost i potrebe proširenja asortimana proizvoda sa izraženim zdravstvenim efektima. U tom smislu industriji mleka se jasno postavljaju specifični zahtevi za novim tehnologijama i proizvodima, koji delom pripadaju i sirevima sa probioticima. Pravilnim izborom vrste sira i tehnološkog post...upka proizvodnje, agresivnim marketingom, isticanjem zdravstvenih aspekata proizvoda, potrebnih doza konzumiranja, potrebnih informacija na deklaracijama proizvoda i jakim regulatornim sistemom može se proizvesti velika zainteresovanost potrošača, rast prodaje i uspešnost proizvodnje sireva sa probioticima.
Извор:
Mlekarstvo, 2004, 3, 35, 1144-1154Издавач:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Miočinović, Jelena AU - Pudja, Predrag PY - 2004 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/827 AB - Veliki broj različitih vrsta sireva predstavlja podesan sistem prenosa probiotskih sojeva bakterija mlečne kiseline do intestinalnog trakta ljudi. Relativno visok pH, čvrsta konzistencija, viši sadržaj masti i veći puferski kapacitet, bez sumnje, sireve čine podesnim medijumom za razviće i zaštitu ovih sojeva. Za uspešno inkorporiranje sira veoma je važan odabir vrste sira, budućeg nosioca probiotika. Dosadašnja ispitivanja mogućnosti inkorporiranja probiotika u pojedine grupe sireva pokazuju visok stepen njihove vijabilnosti tokom perioda zrenja i skladištenja, što čini osnovne kriterijume probiotske aktivnosti. Savremeni zahtevi potrošača i današnji trendovi na tržištu u velikoj meri ukazuju na popularnost i potrebe proširenja asortimana proizvoda sa izraženim zdravstvenim efektima. U tom smislu industriji mleka se jasno postavljaju specifični zahtevi za novim tehnologijama i proizvodima, koji delom pripadaju i sirevima sa probioticima. Pravilnim izborom vrste sira i tehnološkog postupka proizvodnje, agresivnim marketingom, isticanjem zdravstvenih aspekata proizvoda, potrebnih doza konzumiranja, potrebnih informacija na deklaracijama proizvoda i jakim regulatornim sistemom može se proizvesti velika zainteresovanost potrošača, rast prodaje i uspešnost proizvodnje sireva sa probioticima. PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd T2 - Mlekarstvo T1 - Proizvodnja sireva sa probiotskim bakterijama EP - 1154 IS - 35 SP - 1144 VL - 3 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_827 ER -
@article{ author = "Miočinović, Jelena and Pudja, Predrag", year = "2004", abstract = "Veliki broj različitih vrsta sireva predstavlja podesan sistem prenosa probiotskih sojeva bakterija mlečne kiseline do intestinalnog trakta ljudi. Relativno visok pH, čvrsta konzistencija, viši sadržaj masti i veći puferski kapacitet, bez sumnje, sireve čine podesnim medijumom za razviće i zaštitu ovih sojeva. Za uspešno inkorporiranje sira veoma je važan odabir vrste sira, budućeg nosioca probiotika. Dosadašnja ispitivanja mogućnosti inkorporiranja probiotika u pojedine grupe sireva pokazuju visok stepen njihove vijabilnosti tokom perioda zrenja i skladištenja, što čini osnovne kriterijume probiotske aktivnosti. Savremeni zahtevi potrošača i današnji trendovi na tržištu u velikoj meri ukazuju na popularnost i potrebe proširenja asortimana proizvoda sa izraženim zdravstvenim efektima. U tom smislu industriji mleka se jasno postavljaju specifični zahtevi za novim tehnologijama i proizvodima, koji delom pripadaju i sirevima sa probioticima. Pravilnim izborom vrste sira i tehnološkog postupka proizvodnje, agresivnim marketingom, isticanjem zdravstvenih aspekata proizvoda, potrebnih doza konzumiranja, potrebnih informacija na deklaracijama proizvoda i jakim regulatornim sistemom može se proizvesti velika zainteresovanost potrošača, rast prodaje i uspešnost proizvodnje sireva sa probioticima.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd", journal = "Mlekarstvo", title = "Proizvodnja sireva sa probiotskim bakterijama", pages = "1154-1144", number = "35", volume = "3", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_827" }
Miočinović, J.,& Pudja, P.. (2004). Proizvodnja sireva sa probiotskim bakterijama. in Mlekarstvo Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd., 3(35), 1144-1154. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_827
Miočinović J, Pudja P. Proizvodnja sireva sa probiotskim bakterijama. in Mlekarstvo. 2004;3(35):1144-1154. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_827 .
Miočinović, Jelena, Pudja, Predrag, "Proizvodnja sireva sa probiotskim bakterijama" in Mlekarstvo, 3, no. 35 (2004):1144-1154, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_827 .