The investigation of the tendencies and effects of the resources on pig meat consumption in the case of different household categories in Serbia
Ispitivanje tendencija i uticaja raspoloživih sredstava na potrošnju svinjskog mesa kod različitih kategorija domaćinstava u Srbiji
Abstract
The objective of the study was to analyze pig meat consumption in the case of different social and economic categories of consumers (agricultural mixed and non-agricultural) in Serbia and some regions in Serbia (Serbia without autonomous provinces: Kosovo and Vojvodina). Using the method of trend the tendencies in consumption were estimated with respect to each household category in all the regions analyzed. Based on the correlation-regression analysis it can be concluded that the household categories analyzed are not a homogenous group of consumers and that real resources at disposal represent a relevant factor affecting pig meat consumption.
Analiza razvoja potrošnje svinjskog mesa u Srbiji ukazuje na neujednačenu dinamiku u pojedinih kategorija potrošača, mada je tendencija opadanja potrošnje, poslednjih godina analiziranog razdoblja, prisutna u svih domaćinstava i u svim regionima u Srbiji. Utvrđeno je da je nivo potrošnje svinjskog mesa po članu mešovitih i poljoprivrednih domaćinstava (izuzev u 1968. i 1978. godini) viši u odnosu na potrošnju nepoljoprivrednih domaćinstava. Neujednačenost u potrošnji svinjskog mesa između pojedinih kategorija domaćinstava karakteristična je i za sve regione unutar Srbije. Rezultati korelaciono-regresione analize uticaja realnih raspoloživih sredstava na potrošnju svinjskog mesa u Srbiji potvrđuju da navedene kategorije domaćinstava nisu homogen skup potrošača svinjskog mesa. Takođe se može zaključiti da realna raspoloživa sredstva predstavljaju relevantan faktor potrošnje svinjskog mesa.
Source:
Ekonomika poljoprivrede, 1994, 41, 5-6, 121-132Publisher:
- Naučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt