Приказ основних података о документу

Tehnologija autohtone izrade Sjeničkog sira na širem području Sjeničko-Pešterske visoravni

dc.creatorMaćej, Ognjen
dc.creatorJovanović, Snežana
dc.creatorDozet, Natalija
dc.creatorSeratlić, Sanja V.
dc.creatorVučić, Tanja
dc.creatorSavić, Željko M.
dc.date.accessioned2020-12-17T18:20:18Z
dc.date.available2020-12-17T18:20:18Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn1451-1541
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/816
dc.description.abstractBeli sirevi u salamuri čine veliku grupu sireva koje odlikuje zrenje u salamuri. Opšte karakteristike ovih sireva su kiselo testo, slan ukus zatvorena, monolitna tekstura sirnog testa.Na brdsko planinskom području Republike Srbije i Crne Gore ovi sirevi se izrađuju autohtonom tehnologijom i nose različite nazive (Zlatarski, Zlatiborski, Homoljski itd). Jedan od najznačajnijih predstavnika autohtonih belih sireva u salamuri je Sjenički sir koji se proizvodi od ovčijeg mleka. Proizvodi se autohtonom tehnologijom na planinskim visoravnima koje okružuju Sjenicu, kao i na područjima opština Novi Pazar, Tutin i Prijepolje. Proizvodnja ovog sira raširena je i na nekim područjima Crne Gore (Bihor, Korita, Bijelo Polje, Rožaj) gde nosi naziv Polimsko-sjenički sir.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceMlekarstvo
dc.subjectautohtona prerada mlekasr
dc.subjectSjenički sirsr
dc.subjectovčije mlekosr
dc.subjectbeli sirevi u salamurisr
dc.titleAutohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau regionen
dc.titleTehnologija autohtone izrade Sjeničkog sira na širem području Sjeničko-Pešterske visoravnisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage933
dc.citation.issue27
dc.citation.other3(27): 931-933
dc.citation.spage931
dc.citation.volume3
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_816
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу