Autohthonous production technology of Sjenica cheese at Sjenica-Pešter plateau region
Tehnologija autohtone izrade Sjeničkog sira na širem području Sjeničko-Pešterske visoravni
No Thumbnail
Authors
Maćej, OgnjenJovanović, Snežana
Dozet, Natalija
Seratlić, Sanja V.
Vučić, Tanja

Savić, Željko M.
Article (Published version)

Metadata
Show full item recordAbstract
Beli sirevi u salamuri čine veliku grupu sireva koje odlikuje zrenje u salamuri. Opšte karakteristike ovih sireva su kiselo testo, slan ukus zatvorena, monolitna tekstura sirnog testa.Na brdsko planinskom području Republike Srbije i Crne Gore ovi sirevi se izrađuju autohtonom tehnologijom i nose različite nazive (Zlatarski, Zlatiborski, Homoljski itd). Jedan od najznačajnijih predstavnika autohtonih belih sireva u salamuri je Sjenički sir koji se proizvodi od ovčijeg mleka. Proizvodi se autohtonom tehnologijom na planinskim visoravnima koje okružuju Sjenicu, kao i na područjima opština Novi Pazar, Tutin i Prijepolje. Proizvodnja ovog sira raširena je i na nekim područjima Crne Gore (Bihor, Korita, Bijelo Polje, Rožaj) gde nosi naziv Polimsko-sjenički sir.
Keywords:
autohtona prerada mleka / Sjenički sir / ovčije mleko / beli sirevi u salamuriSource:
Mlekarstvo, 2004, 3, 27, 931-933Publisher:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd