Приказ основних података о документу

Postupak proizvodnje kajmaka tradicionalnog kvaliteta u uslovima industrijskog načina rada

dc.creatorPudja, Predrag
dc.creatorRadovanović, Mira
dc.creatorStarčević, Vojin T.
dc.date.accessioned2020-12-17T18:19:56Z
dc.date.available2020-12-17T18:19:56Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0353-6564
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/810
dc.description.abstractKajmak is our exclusive traditional dairy product. It is made on farms, as a home made product. Traditional procedure lasts about 24 h and it is not suitable in its original form for industrial application. Procedure of industrial kajmak production reviewed in this work was developed in company "Polimark", based on patented technology. Technological procedure enables production of standardized, high quality product, which fully match's the characteristics of traditionally produced kajmak. All processes involved in traditional production are also included in presented technology, but the way of their application is modified in order to follow the principles present in production on industrial scale. Presented procedure has a number of advantages compared to traditional production, such as: massive decrease in production time; high microbiological product quality; industrial process design; and wide range of possibilities in utilization of remained milk.en
dc.description.abstractKajmak je naš ekskluzivni tradicionalni mlečni proizvod. Izrađuje se u seoskim domaćinstvima na tradicionalni način postupkom koji traje oko 24 h, a koji u svom izvornom obliku nije pogodan za industrijsku primenu. U radu je predstavljen postupak industrijske proizvodnje kajmaka koji je razvijen u kompaniji "Polimark" na osnovu zaštićene tehnologije. Tehnološki postupak obezbeđuje dobijanje proizvoda visokog i standardnog kvaliteta, koji se ni po čemu ne razlikuje od kajmaka dobijenog tradicionalnim postupkom. Svi procesi zastupljeni u postupku proizvodnje prisutni su i u tradicionalnoj proizvodnji, ali je način njihove primene korigovan kako bi se uvažili zahtevi savremenog načina rada u industrijskim uslovima. Postupak pruža niz prednosti u odnosu na tradicionalni način izrade. Izdvajaju se višestruko skraćenje vremena proizvodnje, bakteriološka ispravnost proizvoda industrijski način rada i široke mogućnosti u korišćenju preostalog mleka.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet, Novi Sad i Savez hemičara i tehnologa, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePrehrambena industrija - mleko i mlečni proizvodi
dc.subjectkajmaken
dc.subjectindustrial production procedureen
dc.subjectcolden
dc.subjectaglutinationen
dc.subjectkajmaksr
dc.subjectpostupak industrijske proizvodnjesr
dc.subjecthladna aglutinacijasr
dc.titleProduction procedure of the traditional quality kajmak in the industrial conditionsen
dc.titlePostupak proizvodnje kajmaka tradicionalnog kvaliteta u uslovima industrijskog načina radasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage19
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other15(1-2): 15-19
dc.citation.spage15
dc.citation.volume15
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4321/807.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_810
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу