Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of protein levels in lactation sow diet on protein content in internal organs

Efekat nivoa proteina u hrani krmača dojara na sadržaj proteina u unutrašnjim organima

Nema prikaza
Autori
Beuković, Miloš
Kovčin, Stanimir
Stanaćev, Vidica
Jokić, Živan
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
The paper examined the effect of protein levels in the diet of lactating sows and parity on protein content in internal vital organs of sows following the end of lactation. Due to an insufficient intake of proteins from feed lactating sows engage proteins from vital internal organs in order to meet the requirements for milk production. The paper established significant differences depending on protein level in lactating sow diet on protein level and mass in the liver. The protein level and mass in the liver were higher in sows with rations with a higher protein level. The protein mass in kidneys depended on the protein level in the ration, and it increased slightly with its increase. It was established that parity has an effect on the protein level in the liver of sows.
U radu je ispitivan uticaj nivoa proteina u hrani krmača dojara i pariteta prašenja na sadržaj proteina u unutrašnjim vitalnim organima krmača posle završetka laktacije. Usled nedovoljnog unošenja proteina iz hrane, krmače dojare da bi zadovoljile potrebe za produkcijom mleka angažuju proteine iz vitalnih unutrašnjih organa. U radu su utrvrđene značajne razlike u zavisnosti od nivoa proteina u obroku krmača u laktaciji na nivo i masu proteina u jetri. Nivo i masa proteina u jetri su viši kod krmača koje dobijaju obroke sa višim nivoom proteina. Masa proteina bubrega zavisi od nivoa proteina u obroku, sa njegovim povećanjem i ona se blago povećavala. Ustanovljeno je da paritet utiče na nivo proteina u jetri krmača.
Ključne reči:
sow / lactation / protein / parity / liver / kidneys / krmača / laktacija / protein / paritet / jetra / bubrezi
Izvor:
Veterinarski glasnik, 2004, 58, 3-4, 521-530
Izdavač:
  • Univerzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd

ISSN: 0350-2457

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_793
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/793
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB