Приказ основних података о документу

Kvalitativne karakteristike ishrane stanovništva Srbije

dc.creatorBožić, Dragica
dc.date.accessioned2020-12-17T18:17:55Z
dc.date.available2020-12-17T18:17:55Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0352-3462
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/778
dc.description.abstractThe diet represents an important part of the living standard of the population of any country. At the present level of both social and economic development in Serbia there are three socio-economic household categories: agricultural, mixed and non-agricultural characterized by the mode and rate of income earning which contribute among other factors to the difference in the diet of the 3 categories. Based on the qualitative characteristics of the household categories in Serbia such as: energetic value of diet and consumption of basic nutritional ingredients (proteins, fats, carbohydrates), a substation aggravation starting with the pretransitional period until the present day was recorded. A comparative study of some basic characteristics between the diet of the Serbian population and that of the countries in transition as well as some developed countries was undertaken.en
dc.description.abstractIshrana predstavlja značajnu komponentu životnog standarda stanovništva svake zemlje. Na sadašnjem stepenu društvenog i ekonomskog razvoja u Srbiji postoje tri socio-ekonomske kategorije domaćinstava: poljoprivedna, mešovita i nepoljoprivredna, koja su determinisana načinom i visinom sticanja dohotka, što pretpostavlja (uz dejstvo ostalih faktora) razlike u ishrani svake od njih. Analiza osnovnih kvalitativnih karakteristika ishrane navedenih kategorija domaćinstava u Srbiji, izvedena na osnovu sintetičkih pokazatelja: energetska vrednost ishrane i potrošnja osnovnih hranljivih sastojaka (proteina, masti i ugljenih hidrata), ukazuje na njeno značajno pogoršanje, počev od predtranzicionog perioda, do današnjih dana. U nastavku rada izvedena je komparativna analiza osnovnih karakteristika ishrane stanovništva Srbije i zemalja u tranziciji, kao i nekih privredno razvijenih zemalja.sr
dc.publisherNaučno društvo agrarnih ekonomista Balkana, Beograd, Institut za ekonomiku poljoprivrede, Beograd i Akademija ekonomskih nauka, Bukurešt
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceEkonomika poljoprivrede
dc.subjectdieten
dc.subjectenergetic valueen
dc.subjectproteinsen
dc.subjectfatsen
dc.subjectcarbohydratesen
dc.subjectishranasr
dc.subjectenergetska vrednostsr
dc.subjectproteinisr
dc.subjectmastisr
dc.subjectugljeni hidratisr
dc.titleQualitative properties of Serbian population dieten
dc.titleKvalitativne karakteristike ishrane stanovništva Srbijesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage101
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other51(1-2): 81-101
dc.citation.spage81
dc.citation.volume51
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_778
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу