Приказ основних података о документу

dc.creatorŽeželj, Milan
dc.creatorDemin, Mirjana
dc.date.accessioned2020-12-17T18:15:23Z
dc.date.available2020-12-17T18:15:23Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn1450-5029
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/737
dc.description.abstractŽitarice, hleb, peciva, pirinač i testenina čine bazu piramide i predstavljaju osnov ishrane. Namirnice iz ove grupe treba konzumirati barem četiri puta dnevno, s tim da se prednost daje integralnim žitaricama, brašnu od celog zrna, integralnoj testenini i pirinču, integralnom hlebu i sl. Žitarice u kombinaciji sa mahunarkama ukoliko se unesu kroz dva obroka dnevno, zadovoljavaju potrebe organizma za neophodnim aminokiselinama. To se može postići i u kombinaciji ove grupe namirnica sa sojom ili manjom količinom namirnica životinjskog porekla.U sredini piramide nalaze se voće i povrće, kao bogat izvor ugljenih hidrata, vode, vitamina, minerala celuloze, vlakana i organskih kiselina. Pravilne ishrane nema bez mleka i mlečnih proizvoda koji predstavljaju glavni izvor kalcijuma za organizam. Potrebno je barem 2 do 4 puta u toku dana uneti u organizam mleko ili neku namirnicu na bazi mleka poput sira ili nekog fermentisanog proizvoda. Zbog punovrednih proteina i masti koje su organizmu neophodne, dva do tri puta dnevno treba konzumirati meso, ribu ili jaja. Pri izboru mesa prednost treba dati nemasnim delovima. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama (sardina skuša, losos i tunjevina) predstavljaju namirnicu kojom se mogu sprečiti različita oboljenja. Masnoće, šećer, so, alkoholna pića i slatkiši se nalaze na vrhu piramide i njih treba izbaciti iz ishrane ili konzumirati u što manjim količinama.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceČasopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
dc.titleTrendovi u korišćenju žitaricasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage97
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other8(3-4): 95-97
dc.citation.spage95
dc.citation.volume8
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4270/734.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_737
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу