Приказ основних података о документу

Prinos i kvalitet grožđa sorte frankovka tretirane biljnim regulatorima rastenja

dc.creatorTodić, Slavica
dc.date.accessioned2020-12-17T18:13:47Z
dc.date.available2020-12-17T18:13:47Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn1450-8109
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/711
dc.description.abstractThe effects of foliar application of paclobutrasol (PK), chlorcholinechloride (CC) and gibberellic acid (GA3) on grape yield and quality of the grapevine cultivar Limberger were studied. PK and CC strongly inhibited shoot growth. The number of berries per bunch, bunch weight and grape yield per m2 were increased. At the same time, sugar content of must was either reduced (CC2000) or retained at the level of control (PK1000, CC1000). The GA150 treatment resulted in lower grape yield. At the concentration of GA3 100mg/l no significant increase in yield was found, whilst sugar content of must was significantly increased.en
dc.description.abstractIstraživan je uticaj folijarne primene paklobutrazola (PK), hlorholinhlorida (CC) i giberelinske kiseline (GA3) na procese rastenja, zametanje bobica visinu prinosa i kvalitet grožđa sorte frankovka (Limberger). Svako navedeno sredstvo je primenjivano u dve različite koncentracije. Tretiranja su obavljana dva puta u toku vegetacije: 10 do 15 dana pre i 10 do 15 dana nakon punog cvetanja. Istraživanja su obavljena u proizvodnom vinogradu koji je u sklopu kompleksa objekta "Rasadnik" - DOO Jagodinski podrumi, a pripada A.D. "Navip". Razmak sađenja je 3 X 1,2m. Oblik stabla je modifikovana dvokraka kazenavljeva kordunica. Sastoji se iz dva stabla formirana iz osnove čokota. Na visini od 90 cm formirana su dva kraća horizontalna kraka. Na njima su smeštena po dva rodna čvora u kojima se izvodi mešovita rezidba. Istraživanja su obavljena na sorti Frankovka kalemljenoj na loznoj podlozi V. Belandieri X V. Riparia - SO4 sel. Openheim. Paklobutrazol i hlorholinhlorid su ispoljili snažno inhibitorno dejstvo na rastenje lastara. Povećan je procenat zametnutih bobica, broj bobica u grozdu, masa grozda i prinos grožđa po jedinici površine. Pri tome sadržaj šećera u širi je znatno smanjen (CC2000) ili zadržan na nivou kontrole (PK1000, CC1000). Varijanta PK500 nije ispoljila značajno dejstvo na ispitivane pokazatelje. U tretmanu GA150, prinos grožđa je smanjen. Pri nižoj koncentraciji GA3, od 100 mg/l, nije utvrđeno značajno povećanje prinosa, dok je sadržaj šećera u širi značajno povećan. Dobijeni rezultati ukazuju da efekat primene navedenih sredstava u velikoj meri zavisi od vremena tretiranja i primenjenih koncentracija.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceJournal of Agricultural Sciences (Belgrade)
dc.subjectgrowth inhibitorsen
dc.subjectgibberellic aciden
dc.subjectberry seten
dc.subjectgrape yielden
dc.subjectsugarsen
dc.subjectaciden
dc.titleGrape yield and quality of the grapevine cultivar limberger treated with plant growth regulatorsen
dc.titlePrinos i kvalitet grožđa sorte frankovka tretirane biljnim regulatorima rastenjasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage147
dc.citation.issue2
dc.citation.other49(2): 141-147
dc.citation.spage141
dc.citation.volume49
dc.identifier.doi10.2298/JAS0402141T
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4253/708.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу