Uticaj klimatskih faktora na sadržaj beta karotena kod durum pšenice
2013
Download 🢃
Authors
Branković, GordanaŽilić, Slađana
Dragičević, Vesna
Dodig, Dejan
Zorić, Miroslav
Knežević, Desimir
Šurlan-Momirović, Gordana
Kobiljski, Borislav
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Žuta boja endosperma zrna durum pšenice jedan od glavnih faktora koji utiču na
kvalitet proizvoda od durum pšenice, a uslovljena je koncentracijom žutog pigmenta i među
njima naročito beta karotenom. Beta karoten je antioksidans, deluje kao konzervans i prekursor
je vitamina A. Istraživanje je bilo sprovedeno u toku 2010-2011 i 2011-2012 godine na tri
lokaliteta: Rimski Šančevi, Zemun Polje i Padinska Skela. Ispitivani sortiment je sačinjavalo 15
genotipova durum pšenice (Triticum durum Desf.). Eksperiment je bio postavljen po potpuno
slučajnom blok sistemu u 4 ponavljanja. Sadržaj beta karotena u brašnu celog zrna ispitivanih
genotipova je određena referentnom metodom AACC (1995) 14–50 (American Association of
Cereal Chemistry, USA). Primenjen je model višestruke faktorijalne stepwise regresije (Denis,
1988; van Eeuwijk et al, 1996), koji je interakciju genotip × sredina za sadržaj beta karotena
objasnio diferencijalnom osetljivošću genotipova prema klimatskim varijablama, i... hipoteze
su bile statistički testirane. Klimatske varijable su merene na lokalitetima-prosečna mesečna
maksimalna temperatura (mxt);prosečna mesečna minimalna temperatura (mnt);prosečna
mesečna srednja temperatura (mt); suma padavina za mesec (pr);prosečna mesečna relativna
vlažnost vazduha (rh);suma trajanja insolacije za mesec (sh); zimske rezerve vlage (zrv) (suma
dnevnih padavina za period novembar-februar); prosečne srednje dnevne temperature za
period novembar-februar (Tsr4). Dobijen je model koji su činile mt u maju (35,1); mt u aprilu
(25,6); zrv (17,6); mt u martu (16,9) i koji je objasnio ukupno 95,3% sume kvadrata interakcije.
Kada su analizirane varijable po tipu i po mesecima vegetacionog perioda najveći procenat
objašnjenosti interakcije je postignut modelom prosečnih mesečnih minimalnih temperature
(85,9%) i modelom dejstva klimatskih varijabli u martu (95,3%).
Keywords:
durum pšenica / beta karoten / faktorijalna regresija / klimatske varijableSource:
Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“ - Zbornik izvoda, 2013, 58-59Publisher:
- Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - CONF AU - Branković, Gordana AU - Žilić, Slađana AU - Dragičević, Vesna AU - Dodig, Dejan AU - Zorić, Miroslav AU - Knežević, Desimir AU - Šurlan-Momirović, Gordana AU - Kobiljski, Borislav PY - 2013 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/7021 AB - Žuta boja endosperma zrna durum pšenice jedan od glavnih faktora koji utiču na kvalitet proizvoda od durum pšenice, a uslovljena je koncentracijom žutog pigmenta i među njima naročito beta karotenom. Beta karoten je antioksidans, deluje kao konzervans i prekursor je vitamina A. Istraživanje je bilo sprovedeno u toku 2010-2011 i 2011-2012 godine na tri lokaliteta: Rimski Šančevi, Zemun Polje i Padinska Skela. Ispitivani sortiment je sačinjavalo 15 genotipova durum pšenice (Triticum durum Desf.). Eksperiment je bio postavljen po potpuno slučajnom blok sistemu u 4 ponavljanja. Sadržaj beta karotena u brašnu celog zrna ispitivanih genotipova je određena referentnom metodom AACC (1995) 14–50 (American Association of Cereal Chemistry, USA). Primenjen je model višestruke faktorijalne stepwise regresije (Denis, 1988; van Eeuwijk et al, 1996), koji je interakciju genotip × sredina za sadržaj beta karotena objasnio diferencijalnom osetljivošću genotipova prema klimatskim varijablama, i hipoteze su bile statistički testirane. Klimatske varijable su merene na lokalitetima-prosečna mesečna maksimalna temperatura (mxt);prosečna mesečna minimalna temperatura (mnt);prosečna mesečna srednja temperatura (mt); suma padavina za mesec (pr);prosečna mesečna relativna vlažnost vazduha (rh);suma trajanja insolacije za mesec (sh); zimske rezerve vlage (zrv) (suma dnevnih padavina za period novembar-februar); prosečne srednje dnevne temperature za period novembar-februar (Tsr4). Dobijen je model koji su činile mt u maju (35,1); mt u aprilu (25,6); zrv (17,6); mt u martu (16,9) i koji je objasnio ukupno 95,3% sume kvadrata interakcije. Kada su analizirane varijable po tipu i po mesecima vegetacionog perioda najveći procenat objašnjenosti interakcije je postignut modelom prosečnih mesečnih minimalnih temperature (85,9%) i modelom dejstva klimatskih varijabli u martu (95,3%). PB - Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet C3 - Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“ - Zbornik izvoda T1 - Uticaj klimatskih faktora na sadržaj beta karotena kod durum pšenice EP - 59 SP - 58 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_7021 ER -
@conference{ author = "Branković, Gordana and Žilić, Slađana and Dragičević, Vesna and Dodig, Dejan and Zorić, Miroslav and Knežević, Desimir and Šurlan-Momirović, Gordana and Kobiljski, Borislav", year = "2013", abstract = "Žuta boja endosperma zrna durum pšenice jedan od glavnih faktora koji utiču na kvalitet proizvoda od durum pšenice, a uslovljena je koncentracijom žutog pigmenta i među njima naročito beta karotenom. Beta karoten je antioksidans, deluje kao konzervans i prekursor je vitamina A. Istraživanje je bilo sprovedeno u toku 2010-2011 i 2011-2012 godine na tri lokaliteta: Rimski Šančevi, Zemun Polje i Padinska Skela. Ispitivani sortiment je sačinjavalo 15 genotipova durum pšenice (Triticum durum Desf.). Eksperiment je bio postavljen po potpuno slučajnom blok sistemu u 4 ponavljanja. Sadržaj beta karotena u brašnu celog zrna ispitivanih genotipova je određena referentnom metodom AACC (1995) 14–50 (American Association of Cereal Chemistry, USA). Primenjen je model višestruke faktorijalne stepwise regresije (Denis, 1988; van Eeuwijk et al, 1996), koji je interakciju genotip × sredina za sadržaj beta karotena objasnio diferencijalnom osetljivošću genotipova prema klimatskim varijablama, i hipoteze su bile statistički testirane. Klimatske varijable su merene na lokalitetima-prosečna mesečna maksimalna temperatura (mxt);prosečna mesečna minimalna temperatura (mnt);prosečna mesečna srednja temperatura (mt); suma padavina za mesec (pr);prosečna mesečna relativna vlažnost vazduha (rh);suma trajanja insolacije za mesec (sh); zimske rezerve vlage (zrv) (suma dnevnih padavina za period novembar-februar); prosečne srednje dnevne temperature za period novembar-februar (Tsr4). Dobijen je model koji su činile mt u maju (35,1); mt u aprilu (25,6); zrv (17,6); mt u martu (16,9) i koji je objasnio ukupno 95,3% sume kvadrata interakcije. Kada su analizirane varijable po tipu i po mesecima vegetacionog perioda najveći procenat objašnjenosti interakcije je postignut modelom prosečnih mesečnih minimalnih temperature (85,9%) i modelom dejstva klimatskih varijabli u martu (95,3%).", publisher = "Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet", journal = "Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“ - Zbornik izvoda", title = "Uticaj klimatskih faktora na sadržaj beta karotena kod durum pšenice", pages = "59-58", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_7021" }
Branković, G., Žilić, S., Dragičević, V., Dodig, D., Zorić, M., Knežević, D., Šurlan-Momirović, G.,& Kobiljski, B.. (2013). Uticaj klimatskih faktora na sadržaj beta karotena kod durum pšenice. in Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“ - Zbornik izvoda Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet., 58-59. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_7021
Branković G, Žilić S, Dragičević V, Dodig D, Zorić M, Knežević D, Šurlan-Momirović G, Kobiljski B. Uticaj klimatskih faktora na sadržaj beta karotena kod durum pšenice. in Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“ - Zbornik izvoda. 2013;:58-59. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_7021 .
Branković, Gordana, Žilić, Slađana, Dragičević, Vesna, Dodig, Dejan, Zorić, Miroslav, Knežević, Desimir, Šurlan-Momirović, Gordana, Kobiljski, Borislav, "Uticaj klimatskih faktora na sadržaj beta karotena kod durum pšenice" in Šesti simpozijum sa međunarodnim učešćem „Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji“ - Zbornik izvoda (2013):58-59, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_7021 .