Приказ основних података о документу
Генетички параметри за реолошки показатељ јачине теста код хлебне и дурум пшенице
dc.creator | Бранковић, Гордана | |
dc.creator | Додиг, Дејан | |
dc.creator | Пајић, Весна | |
dc.creator | Кандић, Весна | |
dc.creator | Кнежевић, Десимир | |
dc.creator | Ђурић, Ненад | |
dc.date.accessioned | 2024-06-24T11:03:49Z | |
dc.date.available | 2024-06-24T11:03:49Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-7834-286-8 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6993 | |
dc.description.abstract | Рад деформације (W) је најважнији реолошки параметар квалитета теста, показујући снагу глутена мерењем деформације теста, и представља убичајени индикатор квалитета од значаја за тржиште жита. W предвиђа процесне особине хлебног брашна, и потребну чврстоћу термички обрађених продуката семолине тј.дурум брашна-тестенине, кускуса, и булгура. Циљ овог истраживања је био да се проучи варијабилност, компоненте фенотипске варијансе, херитабилност у ширем смислу , очекивана генетичка добит (GAM) за W код 30 генотипова (G) хлебне и дурум пшенице. Пољски огледи су били посејани током две вегетационе сезоне (S) 2010-2011. и 2011-2012. на три локалитета (L): Римски Шанчеви, Земун Поље и Падинска Скела. Параметар W је одређен применом НИР спектрометрије на анализатору Infraneo (Chopin Technologies, France). Стандардна метода коришћена за калибрацију апарата је била NF EN ISO 27971. W је варирао у интервалу од 179,3 до 357,8 10-4 Ј код хлебне пшенице, и од 267,1 до 357,1 10-4 Ј код дурум пшенице. Број хомогених подгрупа за W утврђених на основу Tukey (HSD) теста је био 11 код хлебне пшенице и 8 код дурум пшенице. Утврђена је хијерархија значајности извора варирања за W према вредностима парцијалног η 2 из MANOVA: G > S > L > L × S > L × S × G > G × L > G × S за хлебну пшеницу, и S > L × S > G > G × L > L > L × S × G > G × S за дурум пшеницу. Количник генетичке компоненте варијансе и компоненте варијансе услед интеракције генотип × средина је износио 3,9 код хлебне пшенице, и 0,72 код дурум пшенице. и GAM су биле веома високе код хлебне пшенице са вредностима 95,8% и 36,3%, и умерено високе код дурум пшенице са вредностима 80,8% и 13,2%, предвиђајући значајан успех у оплемењивању хлебне пшенице на висок W. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Осми симпозијум са међународним учешћем „Иновације у ратарској и повртарској производњи“ | sr |
dc.subject | Triticum aestivum ssp. aestivum | sr |
dc.subject | Triticum durum | sr |
dc.subject | рад деформације | sr |
dc.subject | компоненте фенотипске варијансе | sr |
dc.subject | херитабилност у ширем смислу | sr |
dc.subject | очекивана генетичка добит | sr |
dc.title | Генетички параметри за реолошки показатељ јачине теста код хлебне и дурум пшенице | sr |
dc.type | other | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.epage | 29 | |
dc.citation.spage | 28 | |
dc.identifier.fulltext | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/26577/bitstream_26577.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6993 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |