Приказ основних података о документу

dc.creatorБранковић, Гордана
dc.creatorДодиг, Дејан
dc.creatorПајић, Весна
dc.creatorКандић, Весна
dc.creatorКнежевић, Десимир
dc.creatorЂурић, Ненад
dc.date.accessioned2024-06-24T11:03:49Z
dc.date.available2024-06-24T11:03:49Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.isbn978-86-7834-286-8
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6993
dc.description.abstractРад деформације (W) је најважнији реолошки параметар квалитета теста, показујући снагу глутена мерењем деформације теста, и представља убичајени индикатор квалитета од значаја за тржиште жита. W предвиђа процесне особине хлебног брашна, и потребну чврстоћу термички обрађених продуката семолине тј.дурум брашна-тестенине, кускуса, и булгура. Циљ овог истраживања је био да се проучи варијабилност, компоненте фенотипске варијансе, херитабилност у ширем смислу , очекивана генетичка добит (GAM) за W код 30 генотипова (G) хлебне и дурум пшенице. Пољски огледи су били посејани током две вегетационе сезоне (S) 2010-2011. и 2011-2012. на три локалитета (L): Римски Шанчеви, Земун Поље и Падинска Скела. Параметар W је одређен применом НИР спектрометрије на анализатору Infraneo (Chopin Technologies, France). Стандардна метода коришћена за калибрацију апарата је била NF EN ISO 27971. W је варирао у интервалу од 179,3 до 357,8 10-4 Ј код хлебне пшенице, и од 267,1 до 357,1 10-4 Ј код дурум пшенице. Број хомогених подгрупа за W утврђених на основу Tukey (HSD) теста је био 11 код хлебне пшенице и 8 код дурум пшенице. Утврђена је хијерархија значајности извора варирања за W према вредностима парцијалног η 2 из MANOVA: G > S > L > L × S > L × S × G > G × L > G × S за хлебну пшеницу, и S > L × S > G > G × L > L > L × S × G > G × S за дурум пшеницу. Количник генетичке компоненте варијансе и компоненте варијансе услед интеракције генотип × средина је износио 3,9 код хлебне пшенице, и 0,72 код дурум пшенице. и GAM су биле веома високе код хлебне пшенице са вредностима 95,8% и 36,3%, и умерено високе код дурум пшенице са вредностима 80,8% и 13,2%, предвиђајући значајан успех у оплемењивању хлебне пшенице на висок W.sr
dc.language.isosrsr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultetsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceОсми симпозијум са међународним учешћем „Иновације у ратарској и повртарској производњи“sr
dc.subjectTriticum aestivum ssp. aestivumsr
dc.subjectTriticum durumsr
dc.subjectрад деформацијеsr
dc.subjectкомпоненте фенотипске варијансеsr
dc.subjectхеритабилност у ширем смислуsr
dc.subjectочекивана генетичка добитsr
dc.titleГенетички параметри за реолошки показатељ јачине теста код хлебне и дурум пшеницеsr
dc.typeothersr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.epage29
dc.citation.spage28
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/26577/bitstream_26577.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6993
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу