Генетички параметри за реолошки показатељ јачине теста код хлебне и дурум пшенице
Abstract
Рад деформације (W) је најважнији реолошки параметар квалитета теста, показујући снагу
глутена мерењем деформације теста, и представља убичајени индикатор квалитета од значаја
за тржиште жита. W предвиђа процесне особине хлебног брашна, и потребну чврстоћу
термички обрађених продуката семолине тј.дурум брашна-тестенине, кускуса, и булгура. Циљ
овог истраживања је био да се проучи варијабилност, компоненте фенотипске варијансе,
херитабилност у ширем смислу , очекивана генетичка добит (GAM) за W код 30
генотипова (G) хлебне и дурум пшенице. Пољски огледи су били посејани током две
вегетационе сезоне (S) 2010-2011. и 2011-2012. на три локалитета (L): Римски Шанчеви, Земун
Поље и Падинска Скела. Параметар W је одређен применом НИР спектрометрије на
анализатору Infraneo (Chopin Technologies, France). Стандардна метода коришћена за
калибрацију апарата је била NF EN ISO 27971. W је варирао у интервалу од 179,3 до 357,8 10-4
Ј код хлебне пшенице, и од 267,1 до 357,1 10-4
Ј код дуру...м пшенице. Број хомогених подгрупа
за W утврђених на основу Tukey (HSD) теста је био 11 код хлебне пшенице и 8 код дурум
пшенице. Утврђена је хијерархија значајности извора варирања за W према вредностима
парцијалног η
2
из MANOVA: G > S > L > L × S > L × S × G > G × L > G × S за хлебну пшеницу,
и S > L × S > G > G × L > L > L × S × G > G × S за дурум пшеницу. Количник генетичке
компоненте варијансе и компоненте варијансе услед интеракције генотип × средина је износио
3,9 код хлебне пшенице, и 0,72 код дурум пшенице. и GAM су биле веома високе код
хлебне пшенице са вредностима 95,8% и 36,3%, и умерено високе код дурум пшенице са
вредностима 80,8% и 13,2%, предвиђајући значајан успех у оплемењивању хлебне пшенице на
висок W.
Keywords:
Triticum aestivum ssp. aestivum / Triticum durum / рад деформације / компоненте фенотипске варијансе / херитабилност у ширем смислу / очекивана генетичка добитSource:
Осми симпозијум са међународним учешћем „Иновације у ратарској и повртарској производњи“, 2017, 28-29Publisher:
- Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
Collections
Institution/Community
Poljoprivredni fakultetTY - GEN AU - Бранковић, Гордана AU - Додиг, Дејан AU - Пајић, Весна AU - Кандић, Весна AU - Кнежевић, Десимир AU - Ђурић, Ненад PY - 2017 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/6993 AB - Рад деформације (W) је најважнији реолошки параметар квалитета теста, показујући снагу глутена мерењем деформације теста, и представља убичајени индикатор квалитета од значаја за тржиште жита. W предвиђа процесне особине хлебног брашна, и потребну чврстоћу термички обрађених продуката семолине тј.дурум брашна-тестенине, кускуса, и булгура. Циљ овог истраживања је био да се проучи варијабилност, компоненте фенотипске варијансе, херитабилност у ширем смислу , очекивана генетичка добит (GAM) за W код 30 генотипова (G) хлебне и дурум пшенице. Пољски огледи су били посејани током две вегетационе сезоне (S) 2010-2011. и 2011-2012. на три локалитета (L): Римски Шанчеви, Земун Поље и Падинска Скела. Параметар W је одређен применом НИР спектрометрије на анализатору Infraneo (Chopin Technologies, France). Стандардна метода коришћена за калибрацију апарата је била NF EN ISO 27971. W је варирао у интервалу од 179,3 до 357,8 10-4 Ј код хлебне пшенице, и од 267,1 до 357,1 10-4 Ј код дурум пшенице. Број хомогених подгрупа за W утврђених на основу Tukey (HSD) теста је био 11 код хлебне пшенице и 8 код дурум пшенице. Утврђена је хијерархија значајности извора варирања за W према вредностима парцијалног η 2 из MANOVA: G > S > L > L × S > L × S × G > G × L > G × S за хлебну пшеницу, и S > L × S > G > G × L > L > L × S × G > G × S за дурум пшеницу. Количник генетичке компоненте варијансе и компоненте варијансе услед интеракције генотип × средина је износио 3,9 код хлебне пшенице, и 0,72 код дурум пшенице. и GAM су биле веома високе код хлебне пшенице са вредностима 95,8% и 36,3%, и умерено високе код дурум пшенице са вредностима 80,8% и 13,2%, предвиђајући значајан успех у оплемењивању хлебне пшенице на висок W. PB - Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet T2 - Осми симпозијум са међународним учешћем „Иновације у ратарској и повртарској производњи“ T1 - Генетички параметри за реолошки показатељ јачине теста код хлебне и дурум пшенице EP - 29 SP - 28 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6993 ER -
@misc{ author = "Бранковић, Гордана and Додиг, Дејан and Пајић, Весна and Кандић, Весна and Кнежевић, Десимир and Ђурић, Ненад", year = "2017", abstract = "Рад деформације (W) је најважнији реолошки параметар квалитета теста, показујући снагу глутена мерењем деформације теста, и представља убичајени индикатор квалитета од значаја за тржиште жита. W предвиђа процесне особине хлебног брашна, и потребну чврстоћу термички обрађених продуката семолине тј.дурум брашна-тестенине, кускуса, и булгура. Циљ овог истраживања је био да се проучи варијабилност, компоненте фенотипске варијансе, херитабилност у ширем смислу , очекивана генетичка добит (GAM) за W код 30 генотипова (G) хлебне и дурум пшенице. Пољски огледи су били посејани током две вегетационе сезоне (S) 2010-2011. и 2011-2012. на три локалитета (L): Римски Шанчеви, Земун Поље и Падинска Скела. Параметар W је одређен применом НИР спектрометрије на анализатору Infraneo (Chopin Technologies, France). Стандардна метода коришћена за калибрацију апарата је била NF EN ISO 27971. W је варирао у интервалу од 179,3 до 357,8 10-4 Ј код хлебне пшенице, и од 267,1 до 357,1 10-4 Ј код дурум пшенице. Број хомогених подгрупа за W утврђених на основу Tukey (HSD) теста је био 11 код хлебне пшенице и 8 код дурум пшенице. Утврђена је хијерархија значајности извора варирања за W према вредностима парцијалног η 2 из MANOVA: G > S > L > L × S > L × S × G > G × L > G × S за хлебну пшеницу, и S > L × S > G > G × L > L > L × S × G > G × S за дурум пшеницу. Количник генетичке компоненте варијансе и компоненте варијансе услед интеракције генотип × средина је износио 3,9 код хлебне пшенице, и 0,72 код дурум пшенице. и GAM су биле веома високе код хлебне пшенице са вредностима 95,8% и 36,3%, и умерено високе код дурум пшенице са вредностима 80,8% и 13,2%, предвиђајући значајан успех у оплемењивању хлебне пшенице на висок W.", publisher = "Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet", journal = "Осми симпозијум са међународним учешћем „Иновације у ратарској и повртарској производњи“", title = "Генетички параметри за реолошки показатељ јачине теста код хлебне и дурум пшенице", pages = "29-28", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6993" }
Бранковић, Г., Додиг, Д., Пајић, В., Кандић, В., Кнежевић, Д.,& Ђурић, Н.. (2017). Генетички параметри за реолошки показатељ јачине теста код хлебне и дурум пшенице. in Осми симпозијум са међународним учешћем „Иновације у ратарској и повртарској производњи“ Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet., 28-29. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6993
Бранковић Г, Додиг Д, Пајић В, Кандић В, Кнежевић Д, Ђурић Н. Генетички параметри за реолошки показатељ јачине теста код хлебне и дурум пшенице. in Осми симпозијум са међународним учешћем „Иновације у ратарској и повртарској производњи“. 2017;:28-29. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6993 .
Бранковић, Гордана, Додиг, Дејан, Пајић, Весна, Кандић, Весна, Кнежевић, Десимир, Ђурић, Ненад, "Генетички параметри за реолошки показатељ јачине теста код хлебне и дурум пшенице" in Осми симпозијум са међународним учешћем „Иновације у ратарској и повртарској производњи“ (2017):28-29, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6993 .