Effect of plant density on forage yield and quality of Sudan grass
Uticaj gustine useva na prinos i kvalitet krme sudanske trave
No Thumbnail
Authors
Stanisavljević, R.
Milenković, Jasmina
Stojanović, Ivana
Vučković, Savo

Aleksić, Olivera
Danilović, P.
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Different plant density and agro ecological conditions per year was affected on forage yield and quality of Sudan Grass. In two years of investigation the highest yield has obtained with 30 kg/ha sowing rate (53,0 t/ha fresh forage and 15,96 t/ha dry matter), and the lowest with 60 kg/ha sowing rate ( 43,1 t/ha fresh forage and 12,93 t/ha dry matter). Fresh forage yield in 2002 was 54,9 t/ha, and dry matter yield was 16,65 t/ha. In 2003 fresh forage yield was 38,8 t/ha, and dry matter yield was 11,74 t/ha. Low sowing rate has affected crude protein content, crude fibre content, fat content and ash. High sowing rate has affected N-free extract content.
U agroekološkim uslovima Istočne Srbije izvršeno je ispitivanje uticaja različitih gustina useva na prinos i kvalitet krme sudanske trave. Za ispitivanje je korišćena sorta sudanske trave NS-Srem. U radu je prikazan prinos zelene krme, udeo suve materije u vreme košenja, prinos suve materije i kvalitete suve materije (sadržaj sirovih proteina - SP, sirove celuloze SC, sirovih masnih materija SMM, pepela - Pe i udeo bezazotnih ekstraktivnih materija - BEM) Najviši prinosi zelene krme, odnosno suve materije ostvareni sa 30 kg ha-1 semena. Na visinu prinosa značajan uticaj su imali vremenski uslovi tokom vegetacionog perioda. Najviši prinosi ostvareni su prve godine istraživanja (55,9 t ha-1 zelene krme, ili 16,6 t ha-1 suve materije). Odnosno, u drugoj godini ostvaren niži prinos zelene krme za 38% zelene krme, ili suve materije za 30,9%). Gustina useva je imala su značajan uticaj na kvalitet suve materije.
Keywords:
Sudan grass / density / yield / quality / sudanska trava / gustina useva / prinos / kvalitetSource:
Acta agriculturae Serbica, 2004, 9, spec. br., 361-368Publisher:
- Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak