dc.description.abstract | Izvršeno je ispitivanje sastava etarskog ulja perikarpa, masnog ulja semena, antioksidantne i antimikrobne aktivnosti ploda lovora, Laurus nobilis L., Lauraceae. Plod lovora je prikupljen sa tri jedinke u Herceg Novom. Analiza etarskog ulja perikarpa ploda i masnog ulja semena izvršene su gasno hromatografskim metodama ( GC/FID, GC/MSD). Perikarp (37,1-40,0% ploda) je sadržao 0,28-0,30% etarskog ulja, u kome su bili glavni sastojci 1,8- cineol (61,1-75,0%), 2- udekanon (3,6-7.2%), alfa -terpinolen ( 2,3-2,6%) i trans-beta-ocimen (0,6-6,4%). Seme je sadržalo 26, 1- 28,8% masnog ulja. Najzastupljenije masne kiseline u svim uzorcima su bile laurinska kiselina (51,8-548%), oleinska (16,9-18,0%) i linolna (14,5-16,9%). Visok sadržaj laurinske kiseline svrstava ulje semena lovora u ulja laurinskog tipa.
Upoređivanjem delovanja etarskog ulja perikarpša i etarskog ulja lista lovora, može se uočiti izraženija antibmikrobna aktivnost etarskog ulja perikarpa ploda. | sr |