Novi pekarski proizvod - hleb obogaćen selenom dobijen dodatkom selenom obogaćene biomase Coriolus versicolor gljive
Аутори
Miletić, DunjaSknepnek, Aleksandra
Hadnađev, Miroslav
Dapčević Hadnađev, Tamara
Pantić, Milena
Nedović, Viktor
Lević, Steva
Техничко решење (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Prikazano tehničko rešenje predstavlja inovaciju u obliku novog funkcionalnog proizvoda – hleba bogatog selenom. Novi proizvod kreiran je sa ciljem da se potrošačima u Republici Srbiji, koja spada u selenom deficitarno područje, omogući unos selena kroz masovno konzumirani proizvod, kao što je hleb. Pri izboru izvora selena - selenom obogaćene biomase Coriolus versicolor gljive, vodilo se računa da izvor bude inovativan, netoksičan i prirodan, a selen u obliku koji omogućava najveći procenat usvojivosti. Tehničkim rešenjem je pokazano da je moguće kreirati obogaćeni hleb sa sadržajem selena od 20-30 μg/100 g proizvoda što ga čini proizvodom koji može da nosi nutritivnu izjavu "bogat Se", kao i zdravstvene izjave navedene u Pravilniku o prehrambenim i zdravstvenim izjavama koje se navode na deklaraciji hrane ("Sl. glasnik RS", br. 51/2018 i 103/2018) pod rednim brojevima 135-140. Takođe, poređenjem tehnološkog kvaliteta hleba sa dodatkom selenom bogatom biomasom gljive sa hlebom bez dod...atka biomase i hlebovima sa dodatkom komercijalnih preparata Se, zaključeno je da proizvodnja obogaćenog proizvoda neće uticati ni na sam proces proizvodnje ni na tehnološki kvalitet proizvoda.
Кључне речи:
selen / hleb / gljive / Coriolus versicolorИзвор:
2023Финансирање / пројекти:
- info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200222/RS//"> <locale name="en" (RS-MESTD-inst-2020-200222)
- info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200116/RS//"> <locale name="en (RS-MESTD-inst-2020-200116)
Институција/група
Poljoprivredni fakultetMiletić, D., Sknepnek, A., Hadnađev, M., Dapčević Hadnađev, T., Pantić, M., Nedović, V.,& Lević, S.. (2023). Novi pekarski proizvod - hleb obogaćen selenom dobijen dodatkom selenom obogaćene biomase Coriolus versicolor gljive. . https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6496
Miletić D, Sknepnek A, Hadnađev M, Dapčević Hadnađev T, Pantić M, Nedović V, Lević S. Novi pekarski proizvod - hleb obogaćen selenom dobijen dodatkom selenom obogaćene biomase Coriolus versicolor gljive. 2023;. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6496 .
Miletić, Dunja, Sknepnek, Aleksandra, Hadnađev, Miroslav, Dapčević Hadnađev, Tamara, Pantić, Milena, Nedović, Viktor, Lević, Steva, "Novi pekarski proizvod - hleb obogaćen selenom dobijen dodatkom selenom obogaćene biomase Coriolus versicolor gljive" (2023), https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_6496 .