Приказ основних података о документу

Tehnološki parametri i optimizacija klimatizacije industrijskih skladišta krompira

dc.creatorKosi, Franc F.
dc.creatorDjević, Milan
dc.creatorDimitrijević, Aleksandra
dc.date.accessioned2020-12-17T18:09:16Z
dc.date.available2020-12-17T18:09:16Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn0350-1426
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/637
dc.description.abstractThis paper includes the analysis of the technological and technical parameters of the industrial potato storage system. There is a basic systematization of ventilation methods for industrial potato storage and the emphasis on the floor systems of storage with vertical ventilation or horizontal ventilation as most commonly used in practice. In the storage process the basic stages are defined and the recommended values of air temperature in storage are given with respect to the type and further use of potatoes after leaving the storage as well as data on breathing intensity. Further more, the physical and mathematical models of transfer phenomena in the layer of stored potatoes are considered based on the equations of corresponding dynamic balances: potato heat balance, air heat balance in potato layer and air humidity heat balance in potato layer. Finally, there is a brief analysis of possible systems for control and registration of storage parameters.en
dc.description.abstractU ovom radu se analiziraju tehnološki i tehnički parametri sistema za industrijsko skladištenje krompira.Prikazana je osnovna sistematizacija metoda ventilacije pri industrijskom skladištenju krompira i ističu podni sistemi skladištenja sa vertikalnom ili horizontalnom ventilacijom kao najčešće korišćeni u praksi.U procesu skladištenja definišu se osnovne faze i navode preporučene vrednosti temperature vazduha u skladištima s obzirom na vrstu i dalju namenu krompira po iznošenju iz skladišta,kao i podaci o intenzitetu disanja.Razmatraju se i fizički i matematički model pojava prenosa u sloju uskladištenog krompira baziran na jednačinama odgovarajućih dinamičkih bilansa:toplotni bilans krompira,toplotni bilans vazduha u sloju krompira i toplotni bilans vlage vazduha u sloju krompira.Konačno,izložena je kratka analiza mogućih sistema kontrole i registracije parametara skladištenja.sr
dc.publisherSavez mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije (SMEITS), Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceKlimatizacija, grejanje, hlađenje
dc.subjectair conditioningen
dc.subjectstorageen
dc.subjectpotatoesen
dc.subjectcontrolen
dc.subjectqualityen
dc.subjectklimatizacijasr
dc.subjectskladištenjesr
dc.subjectkrompirsr
dc.subjectkontrolasr
dc.subjectkvalitetsr
dc.titleTechnological parameters and optimization of the industrial potato storageen
dc.titleTehnološki parametri i optimizacija klimatizacije industrijskih skladišta krompirasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage35
dc.citation.issue2
dc.citation.other32(2): 29-35
dc.citation.spage29
dc.citation.volume32
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_637
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу