Production traits of broiler chickens of two various strains
Proizvodne osobine brojlerskih pilića dve različite provenijence

2003
Аутори
Tolimir, NatašaPetrović, Dragan

Petrović, Milka
Maletić, Radojka

Bogosavljević-Bošković, Snežana

Matić, Mihajlo
Krnjaić, Jovanka
Чланак у часопису (Објављена верзија)

Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
The aim of this work was to investigate production traits of meat type chickens of Hybro strain, which are present at our market for years, as well as Ross 308 strain, which are present also, but in considerable smaller volume. The investigation lasted 6 weeks and included 3000 chicks, that is 1500 chicks per strain. On the basis of obtained results, it was established that chickens of Hybro G strain had higher initial (47.3 g) and final average body weight (2.317,9 g), better feed conversion (1.925), smaller mortality (3.71 %) and higher value of performance index.
Cilj rada je da se ispitaju proizvodne osobine tovnih pilića provenijence Hybro, koji su već duži niz godina zastupljeni na našem tržištu i pilića provenijence Ross 308 koji su takođe prisutni, ali u daleko manjem obimu. Ispitivanje je trajalo 6 nedelja i obuhvatilo je 3000 pilića, odnosno 1500 po provenijenci. Na osnovu dobijenih rezultata utvrđeno je da su pilići provenijence Hybro G imali veću početnu (47,3 g) i završnu prosečnu telesnu masu (2317,9 g), povoljniju konverziju hrane (1,925), manji mortalitet (3,71 %) i veću vrednost proizvodnog indeksa.
Кључне речи:
broiler chickens / Hybro / Ross 308 / production traits / brojlerski pilići / Hybro G / Ross 308 / proizvodne osobineИзвор:
Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 2003, 9, 1, 359-364Издавач:
- Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela