Приказ основних података о документу

Nestabilnost proizvodnje hrane po stanovniku i stanovništva - Azija

dc.creatorJablanović, Vesna
dc.date.accessioned2020-12-17T18:05:32Z
dc.date.available2020-12-17T18:05:32Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn1450-8109
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/577
dc.description.abstractThe basic aims of this paper are: firstly, to set up an endogenous model of food production per capita and population; secondly, to estimate the food production per capita regression equation and population regression equation; and thirdly, to determine stability properties of food production per capita and population in Asia during the period 1967-1997. Empirical content of this model confirms the fact that movement of food production per capita and population had unstable character in Asia in the observed period.en
dc.description.abstractNestašice hrane prouzrokovane prirodnim i društvenim katastrofama utiče na mnoge zemlje u svim regionima sveta. Od početka 2001, sa nestašicom hrane različitog intenziteta součavaju se 33 zemlje i više od 60 miliona ljudi. (FAO, 2001., str. 19 vidi Sliku 1). Svetsko stanovništvo čini 5,9 milijardi ljudi u baznoj godini (trogodišnji prosek 1997/99) i 6,06 milijardi u 2000. godini će se povećati na 7,2 milijardi u 2015, 8,3 milijardi u 2030 i 9,3 milijardi u 2050-oj godini. Stopa rasta svetskog stanovništva je dostigla vrh u drugoj polovini 1960 tih godina od 2,04 procenta prosečno godišnje i pala je na 1,35 procenta prosečno godišnje u drugoj polovini 1990-tih godina. Dalje, stopa rasta stanovništva će iznositi 0,9 procenata u 2015-30. Istorijski dokazi sugerišu da je stopa rasta proizvodnog potencijala globalne proizvodnje hrane još uvek dovoljna da bi odgovarala rastu efektivne tražnje. Proizvodnja hrane će nastaviti da raste ali se očekuje da će stopa rasta padati, od 2,2 procenta godišnje tokom poslednje tri decenije na 1,5 procenata godišnje tokom perioda do 2030. Međutim, ona će i dalje prevazilaziti rast stanovništva. Relativno nizak rast poljoprivredne proizvodnje u 2000. godini se nastavlja i u 2001. godini u azijskim zemljama u razvoju. Osnovni ciljevi ovog rada su: prvo, postaviti endogeni model proizvodnje hrane po stanovniku i stanovništva; drugo, oceniti jednačinu regresije proizvodnje hrane po stanovniku i jednačine regresije stanovništva; i treće, odrediti svojstva stabilnosti proizvodnje hrane po stanovniku i stanovništva u Aziji tokom perioda 1967-1997. Empirijski sadržaj ovog modela potvrđuje činjenicu da je kretanje proizvodnje hrane po stanovniku i stanovništva imalo nestabilan karakter u Aziji u posmatranom periodu.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.sourceJournal of Agricultural Sciences (Belgrade)
dc.subjectfood production per capitaen
dc.subjectpopulationen
dc.subjectstabilityen
dc.titleUnstability of food production per capita and population: Asiaen
dc.titleNestabilnost proizvodnje hrane po stanovniku i stanovništva - Azijasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-SA
dc.citation.epage232
dc.citation.issue2
dc.citation.other48(2): 227-232
dc.citation.spage227
dc.citation.volume48
dc.identifier.doi10.2298/JAS0302227J
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4172/574.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу