Приказ основних података о документу

Energetski aspekt i kvalitet sušenja koštičavog voća

dc.creatorŽivković, Milovan
dc.date.accessioned2020-12-17T18:05:25Z
dc.date.available2020-12-17T18:05:25Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn0554-5587
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/575
dc.description.abstractEnergy and quality aspects of kernel fruits drying processes are very important subjects of contemporary researching activities. This paper presents the results of stream measuring, drying technological parameters and energy consumption in kernel fruit drying process. Analysis included temperature and air relative humidity, speed of drying process as well as energy consumption. Quality analysis subject was dry meter content, total and direct invert, content of sucrose as well as total acidity. The results obtained show that, beside the drying regime and material preparation, energy consumption is influenced by technical parameters of drying system. Primary that means variety of dryer.en
dc.description.abstractStalni napredak u usavršavanju tehničko-tehnoloških sistema procesa sušenja koštičavog voća ne čini ga manje značajnim problemom. Teorijska i praktična saznanja u ovoj oblasti poslednjih godina su u najvećoj meri usmerena na energetski aspekt i kvalitet dobijenih proizvoda. Predmet rada je utvrđivanje strujno tehničkih merenja, tehnološki parametri sušenja i potrošnja energije za sušenje koštičavog voća. Posebno su analizirani temperatura i relativna vlažnost vazduha za sušenje, brzina sušenja kao i specifična potrošnja energije. Od parametra kvaliteta posmatrani su sadržaj suve materije, ukupan i direktni invert, saharoza i ukupna kiselost. Dobijeni rezultati pokazuju da pored režima sušenja, vrste i načina pripreme materijala, na potrošnju energije presudnu ulogu imaju i tehnički parametri sistema sušenja. To se pre svega odnosi na energetski deo sistema.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet - Institut za poljoprivrednu tehniku, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourcePoljoprivredna tehnika
dc.subjectdryeren
dc.subjectplumen
dc.subjectapricoten
dc.subjectenergy consumptionen
dc.subjectfruit qualityen
dc.subjectsušarasr
dc.subjectšljivasr
dc.subjectkajsijasr
dc.subjectpotrošnja energijesr
dc.subjectkvalitet plodovasr
dc.titleKernel fruits drying energy and quality aspectsen
dc.titleEnergetski aspekt i kvalitet sušenja koštičavog voćasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage49
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other27(1-2): 39-49
dc.citation.spage39
dc.citation.volume27
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_575
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу