Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Freezing Changes of Strawberry Fruits Quality and Antioxidative Activity

Promena kvaliteta i antioksidativne aktivnosti jagode nakon zamrzavanja

Thumbnail
2015
5590.pdf (261.4Kb)
Autori
Marković, Dragan
Simonović, Vojislav
Stevanović, Snežana
Petrović, Tanja
Leposavić, Aleksandar
Kosi, Franc
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Natural antioxidants have been throughly studied in the latest decade, due to their beneficial effects on human health. Strawberry fruits have a lot of bioactive compounds which prevent unwanted oxido-redox reactions to taking place. The aim of this work was to study the influence of freezing process on strawberry fruits changes. The content of dry matter, total sugars and acids, vitamin C were determined, as well as sensory analysis of quality. Antioxidant activity was measured by DPPH method, testing the ability of DPPH radical neutralization. The results indicate that the freezing caused minor changes in chemical quality parameters. Changes in the sensory quality characteristics was higher.
Prirodnim antioksidansima se pridaje velika pažnja i predmet su brojnih istraživanja tokom poslednje decenije. Plodovi jagode su bogati bioaktivnim komponentama koje imaju povoljan uticaj na zdravlje ljudi. Cilj rada je bio da se utvrde promene do kojih dolazi pri zamrzavanju plodova jagode. Analiziran je sadržaj suve materija, ukupnih šećera i kiselina, vitamina C, kao i senzorna analiza kvaliteta. Antioksidativni potencijal meren je DPPH metodom, ispitivanjem sposobnosti neutralizacije DPPH radikala. Dobijeni rezultati su pokazali da pri zamrzavanju plodova jagode ne dolazi do značajnih promena hemijskih parametara kvaliteta. Nešto su veće promene u senzornim karakteristikama kvaliteta.
Ključne reči:
freezing / strawberry / quality / antioxidant activity / sensory analysis / zamrzavanje / jagoda / kvalitet / antioksidativna aktivnost / senzorna analiza
Izvor:
20. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13.- 14. 03. 2015., 2015
Finansiranje / projekti:
  • Istraživanje i razvoj opreme i sistema za industrijsku proizvodnju, skladištenje i preradu povrća i voća (RS-35043)
[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5593
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5593
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet
TY  - CONF
AU  - Marković, Dragan
AU  - Simonović, Vojislav
AU  - Stevanović, Snežana
AU  - Petrović, Tanja
AU  - Leposavić, Aleksandar
AU  - Kosi, Franc
PY  - 2015
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5593
AB  - Natural antioxidants have been throughly studied in the latest decade, due to their beneficial effects on human health. Strawberry fruits have a lot of bioactive compounds which prevent unwanted oxido-redox reactions to taking place. The aim of this work was to study the influence of freezing process on strawberry fruits changes. The content of dry matter, total sugars and acids, vitamin C were determined, as well as sensory analysis of quality. Antioxidant activity was measured by DPPH method, testing the ability of DPPH radical neutralization. The results indicate that the freezing caused minor changes in chemical quality parameters. Changes in the sensory quality characteristics was higher.
AB  - Prirodnim antioksidansima se pridaje velika pažnja i predmet su brojnih istraživanja tokom poslednje decenije. Plodovi jagode su bogati bioaktivnim komponentama koje imaju povoljan uticaj na zdravlje ljudi. Cilj rada je bio da se utvrde promene do kojih dolazi pri zamrzavanju plodova jagode. Analiziran je sadržaj suve materija, ukupnih šećera i kiselina, vitamina C, kao i senzorna analiza kvaliteta. Antioksidativni potencijal meren je DPPH metodom, ispitivanjem sposobnosti neutralizacije DPPH radikala. Dobijeni rezultati su pokazali da pri zamrzavanju plodova jagode ne dolazi do značajnih promena hemijskih parametara kvaliteta. Nešto su veće promene u senzornim karakteristikama kvaliteta.
C3  - 20. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13.- 14. 03. 2015.
T1  - Freezing Changes of Strawberry Fruits Quality and Antioxidative Activity
T1  - Promena kvaliteta i antioksidativne aktivnosti jagode nakon zamrzavanja
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5593
ER  - 
@conference{
author = "Marković, Dragan and Simonović, Vojislav and Stevanović, Snežana and Petrović, Tanja and Leposavić, Aleksandar and Kosi, Franc",
year = "2015",
abstract = "Natural antioxidants have been throughly studied in the latest decade, due to their beneficial effects on human health. Strawberry fruits have a lot of bioactive compounds which prevent unwanted oxido-redox reactions to taking place. The aim of this work was to study the influence of freezing process on strawberry fruits changes. The content of dry matter, total sugars and acids, vitamin C were determined, as well as sensory analysis of quality. Antioxidant activity was measured by DPPH method, testing the ability of DPPH radical neutralization. The results indicate that the freezing caused minor changes in chemical quality parameters. Changes in the sensory quality characteristics was higher., Prirodnim antioksidansima se pridaje velika pažnja i predmet su brojnih istraživanja tokom poslednje decenije. Plodovi jagode su bogati bioaktivnim komponentama koje imaju povoljan uticaj na zdravlje ljudi. Cilj rada je bio da se utvrde promene do kojih dolazi pri zamrzavanju plodova jagode. Analiziran je sadržaj suve materija, ukupnih šećera i kiselina, vitamina C, kao i senzorna analiza kvaliteta. Antioksidativni potencijal meren je DPPH metodom, ispitivanjem sposobnosti neutralizacije DPPH radikala. Dobijeni rezultati su pokazali da pri zamrzavanju plodova jagode ne dolazi do značajnih promena hemijskih parametara kvaliteta. Nešto su veće promene u senzornim karakteristikama kvaliteta.",
journal = "20. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13.- 14. 03. 2015.",
title = "Freezing Changes of Strawberry Fruits Quality and Antioxidative Activity, Promena kvaliteta i antioksidativne aktivnosti jagode nakon zamrzavanja",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5593"
}
Marković, D., Simonović, V., Stevanović, S., Petrović, T., Leposavić, A.,& Kosi, F.. (2015). Freezing Changes of Strawberry Fruits Quality and Antioxidative Activity. in 20. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13.- 14. 03. 2015..
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5593
Marković D, Simonović V, Stevanović S, Petrović T, Leposavić A, Kosi F. Freezing Changes of Strawberry Fruits Quality and Antioxidative Activity. in 20. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13.- 14. 03. 2015.. 2015;.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5593 .
Marković, Dragan, Simonović, Vojislav, Stevanović, Snežana, Petrović, Tanja, Leposavić, Aleksandar, Kosi, Franc, "Freezing Changes of Strawberry Fruits Quality and Antioxidative Activity" in 20. Savetovanje o biotehnologiji sa međunarodnim učešćem, Čačak, 13.- 14. 03. 2015. (2015),
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5593 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB