Приказ основних података о документу

Multivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenja

dc.creatorTrbović, Dejana
dc.creatorMarković, Zoran
dc.creatorPetronijević, Radivoj
dc.creatorMilijasević, Milan
dc.creatorSpirić, Danka
dc.creatorVranić, Danijela
dc.creatorSpirić, Aurelija
dc.date.accessioned2020-12-17T23:09:34Z
dc.date.available2020-12-17T23:09:34Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5527
dc.description.abstractPoređenje masnokiselinskog sastava mesa šarana pomoću multivarijantnih metoda, kao što su analiza glavnih komponenti (PCA) i linearna diskriminaciona analiza (LDA), omogućava razdvajanje riba prema načinu ishrane i bolje razumevanje promena u sastavu masnih kiselina tokom uzgoja. U periodu od aprila do oktobra, sa šaranskog ribnjaka u kojem je riba bila prihranjivana ekstrudiranom hranom, ispitano je dvadeset osam šarana. Mase riba su se značajno povećale između juna i septembra (P lt 0,001) i septembra i oktobra (P lt 0,001), zbog intenzivnog prihranjivanja šarana tokom letnjeg perioda, a sadržaj ukupnih lipida se značajno povećao između septembra i oktobra (P lt 0.001). PCA je pokazala da je postojala visoka pozitivna korelacija između mase šarana, sadržaja lipida i oleinske kiseline (r > 0,6; P lt 0,0001). Zbog veće dostupnosti prirodne hrane, u aprilu i junu, došlo je do povećanja sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mesu šarana, što je doprinelo boljem kvalitetu ribe. Prihrana šarana sa ekstrudiranom hranom uticala je na povećanje sadržaja n-6 polinezasićenih masnih kiselina, koje su u septembru bile značajno veće u odnosu na juni (P lt 0,01), ali i na smanjenje nutritivno važnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (P lt 0,01). Odnos n-3/n-6 je bio najveći u junu (0,30), a najmanji u oktobru (0,16). LDA analizom postignuto je razdvajanje šarana prema periodu uzorkovanja, što je u korelaciji sa vrstom unete hrane u ovim periodima. Najveća sličnost u masnokiselinskom sastavu ustanovljena je između šarana u septembru i oktobru, kao posledica smanjenja količine dostupne prirodne hrane i većeg unosa ekstrudirane hrane. PCA i LDA su pokazale da je došlo do značajnih promena u sastavu masnih kiselina šarana tokom uzgoja ribe. Rezultati koji su dobijeni u ovom radu o uticaju ishrane na sastav masnih kiselina i sadržaj lipida u mesu šarana doprineće poboljšanju načina ishrane i konsekventno kvalitetu mesa gajenog šarana.sr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31011/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31075/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.source6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12
dc.subjectfatty acidsen
dc.subjectcommon carpen
dc.subjectprincipal component analysisen
dc.subjectlinear discrimination analysisen
dc.subjectmasne kiselinesr
dc.subjectšaransr
dc.subjectanaliza glavnih komponentisr
dc.subjectlinearna diskriminaciona analizasr
dc.titleMultivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farmingen
dc.titleMultivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenjasr
dc.typeconferenceObject
dc.rights.licenseARR
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4024/5524.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу