Приказ основних података о документу
Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming
Multivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenja
dc.creator | Trbović, Dejana | |
dc.creator | Marković, Zoran | |
dc.creator | Petronijević, Radivoj | |
dc.creator | Milijasević, Milan | |
dc.creator | Spirić, Danka | |
dc.creator | Vranić, Danijela | |
dc.creator | Spirić, Aurelija | |
dc.date.accessioned | 2020-12-17T23:09:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-17T23:09:34Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.identifier.uri | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5527 | |
dc.description.abstract | Poređenje masnokiselinskog sastava mesa šarana pomoću multivarijantnih metoda, kao što su analiza glavnih komponenti (PCA) i linearna diskriminaciona analiza (LDA), omogućava razdvajanje riba prema načinu ishrane i bolje razumevanje promena u sastavu masnih kiselina tokom uzgoja. U periodu od aprila do oktobra, sa šaranskog ribnjaka u kojem je riba bila prihranjivana ekstrudiranom hranom, ispitano je dvadeset osam šarana. Mase riba su se značajno povećale između juna i septembra (P lt 0,001) i septembra i oktobra (P lt 0,001), zbog intenzivnog prihranjivanja šarana tokom letnjeg perioda, a sadržaj ukupnih lipida se značajno povećao između septembra i oktobra (P lt 0.001). PCA je pokazala da je postojala visoka pozitivna korelacija između mase šarana, sadržaja lipida i oleinske kiseline (r > 0,6; P lt 0,0001). Zbog veće dostupnosti prirodne hrane, u aprilu i junu, došlo je do povećanja sadržaja n-3 polinezasićenih masnih kiselina u mesu šarana, što je doprinelo boljem kvalitetu ribe. Prihrana šarana sa ekstrudiranom hranom uticala je na povećanje sadržaja n-6 polinezasićenih masnih kiselina, koje su u septembru bile značajno veće u odnosu na juni (P lt 0,01), ali i na smanjenje nutritivno važnih n-3 polinezasićenih masnih kiselina (P lt 0,01). Odnos n-3/n-6 je bio najveći u junu (0,30), a najmanji u oktobru (0,16). LDA analizom postignuto je razdvajanje šarana prema periodu uzorkovanja, što je u korelaciji sa vrstom unete hrane u ovim periodima. Najveća sličnost u masnokiselinskom sastavu ustanovljena je između šarana u septembru i oktobru, kao posledica smanjenja količine dostupne prirodne hrane i većeg unosa ekstrudirane hrane. PCA i LDA su pokazale da je došlo do značajnih promena u sastavu masnih kiselina šarana tokom uzgoja ribe. Rezultati koji su dobijeni u ovom radu o uticaju ishrane na sastav masnih kiselina i sadržaj lipida u mesu šarana doprineće poboljšanju načina ishrane i konsekventno kvalitetu mesa gajenog šarana. | sr |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31011/RS// | |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31075/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | 6. International Conference “Water & Fish” Faculty of Agriculture, Belgrade-Zemun, Serbia, June, 12 | |
dc.subject | fatty acids | en |
dc.subject | common carp | en |
dc.subject | principal component analysis | en |
dc.subject | linear discrimination analysis | en |
dc.subject | masne kiseline | sr |
dc.subject | šaran | sr |
dc.subject | analiza glavnih komponenti | sr |
dc.subject | linearna diskriminaciona analiza | sr |
dc.title | Multivariate Analysis of Fatty Acid Profiles of Carp Meat During Semi – Intensive Farming | en |
dc.title | Multivarijantna analiza sastava masnih kiselina mesa šarana u toku poluintenzivnog gajenja | sr |
dc.type | conferenceObject | |
dc.rights.license | ARR | |
dc.identifier.fulltext | http://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/4024/5524.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_5527 | |
dc.type.version | publishedVersion |