Приказ основних података о документу

Savremeni aspekti u normiranju potreba u proteinima za krave muzare

dc.creatorGrubić, Goran
dc.creatorAdamović, Ognjen
dc.creatorStojanović, Bojan
dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.date.accessioned2020-12-17T18:03:37Z
dc.date.available2020-12-17T18:03:37Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn0350-2457
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/546
dc.description.abstractThe aim of meeting protein needs in dairy cows is to provide sufficient degradable proteins, which are optimally used in the rumen, to provide the required level of productivity with a minimal amount of crude protein in the diet. The new concept, shown in this paper, which expresses protein value as metabolic, enables better protein balancing in dairy cows than before. The nutritive value of metabolic protein in dairy cows depends on essential amino acid composition of protein and their contribution to total essential amino acids. The improvement of protein utilization efficiency has practical implications. The reason for this is to decrease feeding costs per kilogram of milk or milk protein, the need for more efficient production, higher milk protein yield and to allow other nutrients in the diet to prove their influence on the increase of production.en
dc.description.abstractCilj podmirenja potreba u proteinima kod krava je da se obezbede dovoljne količine razgradivih proteina, koji se u buragu optimalno iskorišćavaju, odnosno da obezbedi željenu produktivnost sa najmanjom količinom sirovih proteina u obroku. Novi koncept, prikazan u ovome radu, koji izražava protein kao metabolički, omogućuje bolje balansiranje obroka za muzne krave nego što je to ranije bio slučaj. Nutritivna vrednost metaboličkog proteina kod mlečnih krava zavisi od sastava esencijalnih amino-kiselina i njihovog doprinosa ukupnim esencijalnim amino-kiselinama. Unapređenje efikasnosti iskorišćavanja proteina i azota, zajedno sa težnjom ka optimalnoj produktivnosti, stvar je od praktičnog značaja. Razlog za ovo je smanjenje troškova ishrane po kilogramu mleka ili proizvedenog proteina mleka, potreba za efikasnijom proizvodnjom i većim prinosom proteina mleka, kao i stvaranje prostora u obroku ostalim hranljivim materijama da ispolje svoj uticaj na povećanje proizvodnje.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Fakultet veterinarske medicine, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceVeterinarski glasnik
dc.subjectcowen
dc.subjectproteinen
dc.subjectmetabolismen
dc.subjectkravasr
dc.subjectproteinsr
dc.subjectmetabolizamsr
dc.titleContemporary aspects in assessment of protein needs in dairy cowsen
dc.titleSavremeni aspekti u normiranju potreba u proteinima za krave muzaresr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage112
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other57(3-4): 101-112
dc.citation.spage101
dc.citation.volume57
dc.identifier.doi10.2298/VETGL0304101G
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/3939/543.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу