Приказ основних података о документу

Modelovanje oralnog procesiranja čvrste hrane korišćenjem metoda Quality Function Deployment

dc.creatorIlić, Jovan
dc.creatorTomašević, Igor
dc.creatorĐekić, Ilija
dc.date.accessioned2020-12-17T22:48:32Z
dc.date.available2020-12-17T22:48:32Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn2217-5369
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/5241
dc.description.abstractThis paper shows a model for food oral processing using quality function deployment. Modelling consists of two phases. In the first phase, authors constructed a generic flow chart of solid foods oral processing, based on which five oral processing quality demands were derived. These five characteristics were inputs in the second phase where a house of quality has been constructed translating oral processing characteristics into useful information for research and development of solid food. As a conclusion, authors suggest methods to validate this model with the aid of a qualified sensory panel and results of a consumers' survey. When validated, this method can be of interest in the product development process, especially for developing special purpose products such as food for denture wearers, food for healthy aging or food for sportsmen.en
dc.description.abstractU ovom radu prikazan je model oralnog procesiranja primenom metoda planiranja kvaliteta usmerenog ka potrebama kupaca (QFD - Quality Function Deployment). Modelovanje se sastojalo iz dve faze. U okviru prve faze, autori su predstavili uopšteni dijagram toka oralnog procesiranja čvrste hrane. Na osnovu njega, izvedeno je pet zahteva za kvalitetom. Ovih pet karakteristika predstavljaju ulaze u drugu fazu koju čini kuća kvaliteta koja je konstruisana kako bi se prevele karakteristike oralnog procesiranja u informacije koje bi mogle biti od koristi pri istraživanju i razvoju čvrste hrane. Kao zaključak, autori predlažu metode za validaciju ovog modela uz pomoć kvalifikovanog senzornog panela i istraživanja stavova potrošača. Kada se validira, ova metoda može biti korišćena i u procesu razvoja novog proizvoda, posebno za razvoj proizvoda posebne namene kao što su hrana za nosioce proteza, hrana za zdravo starenje ili hrana za sportiste.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Naučni institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31034/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceFood and Feed Research
dc.subjectproduct developmenten
dc.subjectsolid foods oral processing flowcharten
dc.subjectmathematical modelling of qualityen
dc.subjectrazvoj proizvodasr
dc.subjectdijagram toka oralnog procesiranja čvrste hranesr
dc.subjectmatematičko modelovanje kvalitetasr
dc.titleModelling solid food oral processing using quality function deploymenten
dc.titleModelovanje oralnog procesiranja čvrste hrane korišćenjem metoda Quality Function Deploymentsr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.epage234
dc.citation.issue2
dc.citation.other46(2): 227-234
dc.citation.rankM24
dc.citation.spage227
dc.citation.volume46
dc.identifier.doi10.5937/FFR1902227I
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/3741/5238.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу