Приказ основних података о документу

Novi normativi za ishranu muznih krava

dc.creatorGrubić, Goran
dc.creatorAdamović, Milan
dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.creatorStojanović, Bojan
dc.date.accessioned2020-12-17T17:59:32Z
dc.date.available2020-12-17T17:59:32Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn1451-1541
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/481
dc.description.abstractRecommendations published by NRC during 2001. are resented in the paper These recommendations present significant step forward compared with those from 1989, which were widely accepted in many countries and were used in many herds to reach the level of production not possible before. The new system brings changes in almost every aspect of cow feeding. The equations for the calculation of energy of the diet are changed and protein value is expressed in a new way. The dry matter intake calculated is based on new equations while more attention is paid to carbohydrates, minerals and vitamins. The use of in situ obtained values is enabled in order to adjust values for feeds used in various farms. However, before this system is used in our country, like in the case of 1989 recommendations, it will be necessary to build a database with all relevant parameters for domestic feeds used in the feeding if dairy cows.en
dc.description.abstractU radu su prikazani normativi koje je objavila NRC tokom 2001. godine. Ovi normativi predstavljaju značajan korak napred u odnosu na prethodne iz 1989 koji su bili široko prihvaćeni u mnogim zemljama sveta i na osnovu kojih je u mnogim zapatima ostvarena proizvodnja kakva ranije nije bila moguća. Novi sistem donosi promené u gotovo svim segmentima ishrane krava. Promenjene su jednačine za računanje energetske vrednosti i način izražavanja proteinske vrednosti obroka. Procena mogućeg konzumiranja obroka se zasniva na novim jednačinama a veća pažnja je posvećena i ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima. Omogućeno je korišćenje podataka dobijenih in situ istraživanjima za hraniva koja se koriste na pojedinim farmama. Međutim, pre primene ovog sistema kod nas, kao što je bio slučaj sa prethodnim iz 1989 biće potrebno da se stvori baza podataka sa svim neophodnim parametrima za domaća hraniva koja se koriste u ishrani krava.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceMlekarstvo
dc.subjectcowsen
dc.subjectfeedingen
dc.subjectrecommendationsen
dc.subjectishranasr
dc.subjectkravesr
dc.subjectnormativisr
dc.titleNew recommendations for dairy cows feedingen
dc.titleNovi normativi za ishranu muznih kravasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage42
dc.citation.issue2
dc.citation.other1(2): 37-42
dc.citation.spage37
dc.citation.volume1
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_481
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу