New recommendations for dairy cows feeding
Novi normativi za ishranu muznih krava
Апстракт
Recommendations published by NRC during 2001. are resented in the paper These recommendations present significant step forward compared with those from 1989, which were widely accepted in many countries and were used in many herds to reach the level of production not possible before. The new system brings changes in almost every aspect of cow feeding. The equations for the calculation of energy of the diet are changed and protein value is expressed in a new way. The dry matter intake calculated is based on new equations while more attention is paid to carbohydrates, minerals and vitamins. The use of in situ obtained values is enabled in order to adjust values for feeds used in various farms. However, before this system is used in our country, like in the case of 1989 recommendations, it will be necessary to build a database with all relevant parameters for domestic feeds used in the feeding if dairy cows.
U radu su prikazani normativi koje je objavila NRC tokom 2001. godine. Ovi normativi predstavljaju značajan korak napred u odnosu na prethodne iz 1989 koji su bili široko prihvaćeni u mnogim zemljama sveta i na osnovu kojih je u mnogim zapatima ostvarena proizvodnja kakva ranije nije bila moguća. Novi sistem donosi promené u gotovo svim segmentima ishrane krava. Promenjene su jednačine za računanje energetske vrednosti i način izražavanja proteinske vrednosti obroka. Procena mogućeg konzumiranja obroka se zasniva na novim jednačinama a veća pažnja je posvećena i ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima. Omogućeno je korišćenje podataka dobijenih in situ istraživanjima za hraniva koja se koriste na pojedinim farmama. Međutim, pre primene ovog sistema kod nas, kao što je bio slučaj sa prethodnim iz 1989 biće potrebno da se stvori baza podataka sa svim neophodnim parametrima za domaća hraniva koja se koriste u ishrani krava.
Кључне речи:
cows / feeding / recommendations / ishrana / krave / normativiИзвор:
Mlekarstvo, 2002, 1, 2, 37-42Издавач:
- Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
Институција/група
Poljoprivredni fakultetTY - JOUR AU - Grubić, Goran AU - Adamović, Milan AU - Djordjević, Nenad AU - Stojanović, Bojan PY - 2002 UR - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/481 AB - Recommendations published by NRC during 2001. are resented in the paper These recommendations present significant step forward compared with those from 1989, which were widely accepted in many countries and were used in many herds to reach the level of production not possible before. The new system brings changes in almost every aspect of cow feeding. The equations for the calculation of energy of the diet are changed and protein value is expressed in a new way. The dry matter intake calculated is based on new equations while more attention is paid to carbohydrates, minerals and vitamins. The use of in situ obtained values is enabled in order to adjust values for feeds used in various farms. However, before this system is used in our country, like in the case of 1989 recommendations, it will be necessary to build a database with all relevant parameters for domestic feeds used in the feeding if dairy cows. AB - U radu su prikazani normativi koje je objavila NRC tokom 2001. godine. Ovi normativi predstavljaju značajan korak napred u odnosu na prethodne iz 1989 koji su bili široko prihvaćeni u mnogim zemljama sveta i na osnovu kojih je u mnogim zapatima ostvarena proizvodnja kakva ranije nije bila moguća. Novi sistem donosi promené u gotovo svim segmentima ishrane krava. Promenjene su jednačine za računanje energetske vrednosti i način izražavanja proteinske vrednosti obroka. Procena mogućeg konzumiranja obroka se zasniva na novim jednačinama a veća pažnja je posvećena i ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima. Omogućeno je korišćenje podataka dobijenih in situ istraživanjima za hraniva koja se koriste na pojedinim farmama. Međutim, pre primene ovog sistema kod nas, kao što je bio slučaj sa prethodnim iz 1989 biće potrebno da se stvori baza podataka sa svim neophodnim parametrima za domaća hraniva koja se koriste u ishrani krava. PB - Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd T2 - Mlekarstvo T1 - New recommendations for dairy cows feeding T1 - Novi normativi za ishranu muznih krava EP - 42 IS - 2 SP - 37 VL - 1 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_481 ER -
@article{ author = "Grubić, Goran and Adamović, Milan and Djordjević, Nenad and Stojanović, Bojan", year = "2002", abstract = "Recommendations published by NRC during 2001. are resented in the paper These recommendations present significant step forward compared with those from 1989, which were widely accepted in many countries and were used in many herds to reach the level of production not possible before. The new system brings changes in almost every aspect of cow feeding. The equations for the calculation of energy of the diet are changed and protein value is expressed in a new way. The dry matter intake calculated is based on new equations while more attention is paid to carbohydrates, minerals and vitamins. The use of in situ obtained values is enabled in order to adjust values for feeds used in various farms. However, before this system is used in our country, like in the case of 1989 recommendations, it will be necessary to build a database with all relevant parameters for domestic feeds used in the feeding if dairy cows., U radu su prikazani normativi koje je objavila NRC tokom 2001. godine. Ovi normativi predstavljaju značajan korak napred u odnosu na prethodne iz 1989 koji su bili široko prihvaćeni u mnogim zemljama sveta i na osnovu kojih je u mnogim zapatima ostvarena proizvodnja kakva ranije nije bila moguća. Novi sistem donosi promené u gotovo svim segmentima ishrane krava. Promenjene su jednačine za računanje energetske vrednosti i način izražavanja proteinske vrednosti obroka. Procena mogućeg konzumiranja obroka se zasniva na novim jednačinama a veća pažnja je posvećena i ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima. Omogućeno je korišćenje podataka dobijenih in situ istraživanjima za hraniva koja se koriste na pojedinim farmama. Međutim, pre primene ovog sistema kod nas, kao što je bio slučaj sa prethodnim iz 1989 biće potrebno da se stvori baza podataka sa svim neophodnim parametrima za domaća hraniva koja se koriste u ishrani krava.", publisher = "Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd", journal = "Mlekarstvo", title = "New recommendations for dairy cows feeding, Novi normativi za ishranu muznih krava", pages = "42-37", number = "2", volume = "1", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_481" }
Grubić, G., Adamović, M., Djordjević, N.,& Stojanović, B.. (2002). New recommendations for dairy cows feeding. in Mlekarstvo Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd., 1(2), 37-42. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_481
Grubić G, Adamović M, Djordjević N, Stojanović B. New recommendations for dairy cows feeding. in Mlekarstvo. 2002;1(2):37-42. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_481 .
Grubić, Goran, Adamović, Milan, Djordjević, Nenad, Stojanović, Bojan, "New recommendations for dairy cows feeding" in Mlekarstvo, 1, no. 2 (2002):37-42, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_481 .