Приказ основних података о документу

Bakteriofagi, stalna opasnost u proizvodnji fermentisanih proizvoda od mleka

dc.creatorRadin, Dragoslava
dc.date.accessioned2020-12-17T17:59:13Z
dc.date.available2020-12-17T17:59:13Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn1451-1541
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/476
dc.description.abstractLactic acid bacteria play a central role in manufacturing fermented milk products. The most common cause of failure of this process is bacteriophage infection, which cause lysis of the starter bacteria. They inhibit or completely prevent acidification by the starter culture. A number of measures to prevent phage infection, including implementation of hygienic procedures, rotation of starter cultures, isolation of resistant mutants and using of media to suppress phage multiplication have been instituted The early detection of phage contamination in dairy fermentation could be important strategy to prevent and control phage development.en
dc.description.abstractBakterije mlečne kiseline imaju osnovnu ulogu u proizvodnji fermentisanih proizvoda od mleka. Upotrebom starter kultura usmerava se tok fermentacije Međutim, često dolazi do neželjenih promena, usporavanje acidifikacije smanjenja viskoziteta proizvoda, nedostatka arome, preterane ili nedovoljne proizvodnje gasa, potpunog prestanka fermentacije i gubitka u prinosu Smatra se da je za 70-80% ovih problema odgovorna infekcija bakteriofagima koji izazivaju lizis bakterija. Identifikovana su dva osnovna izvora kontaminacije fagima u mlekarama: prisustvo bakterija mlečne kiseline u sirovom mleku i lizogene starter kulture. U nastojanjima da se uspešno resi problem bakteriofagnih infekcija razrađeno je više mera zaštite: fizičke (bolja sanitacija, čista okolina, zaštićene sirarske kade), fiziološke (upotreba podloga koje sprečavaju rast bakteriofaga starter kulture bez prisutnih bakteriofaga, rotacija starter kultura) i genetički program kojim se obezbeđuju starter kulture povećane otpornosti na infekciju bakteriofagima. Zbog stalne pretnje od ozbiljnih fagnih infekcija u mlekarama je potrebno neprekidno praćenje prisustva faga, što istovremeno predstavlja i osnovnu zaštitnu meru.sr
dc.publisherUniverzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceMlekarstvo
dc.subjectbacteriophagesen
dc.subjectcontrol measuresen
dc.subjectinfection sourcesen
dc.subjectlactic acid bacteriaen
dc.subjectbakteriofagisr
dc.subjectbakterije mlečne kiselinesr
dc.subjectizvori infekcijesr
dc.subjectzaštitne meresr
dc.titleBacteriophages, persistent problem in manufacturing fermented milk productsen
dc.titleBakteriofagi, stalna opasnost u proizvodnji fermentisanih proizvoda od mlekasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage178
dc.citation.issue6
dc.citation.other1(6): 174-178
dc.citation.spage174
dc.citation.volume1
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_476
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу