University of Belgrade - Faculty of Agriculture
AgroSpace - Faculty of Agriculture Repository
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Bacteriophages, persistent problem in manufacturing fermented milk products

Bakteriofagi, stalna opasnost u proizvodnji fermentisanih proizvoda od mleka

No Thumbnail
Authors
Radin, Dragoslava
article (publishedVersion)
Metadata
Show full item record
Abstract
Lactic acid bacteria play a central role in manufacturing fermented milk products. The most common cause of failure of this process is bacteriophage infection, which cause lysis of the starter bacteria. They inhibit or completely prevent acidification by the starter culture. A number of measures to prevent phage infection, including implementation of hygienic procedures, rotation of starter cultures, isolation of resistant mutants and using of media to suppress phage multiplication have been instituted The early detection of phage contamination in dairy fermentation could be important strategy to prevent and control phage development.
Bakterije mlečne kiseline imaju osnovnu ulogu u proizvodnji fermentisanih proizvoda od mleka. Upotrebom starter kultura usmerava se tok fermentacije Međutim, često dolazi do neželjenih promena, usporavanje acidifikacije smanjenja viskoziteta proizvoda, nedostatka arome, preterane ili nedovoljne proizvodnje gasa, potpunog prestanka fermentacije i gubitka u prinosu Smatra se da je za 70-80% ovih problema odgovorna infekcija bakteriofagima koji izazivaju lizis bakterija. Identifikovana su dva osnovna izvora kontaminacije fagima u mlekarama: prisustvo bakterija mlečne kiseline u sirovom mleku i lizogene starter kulture. U nastojanjima da se uspešno resi problem bakteriofagnih infekcija razrađeno je više mera zaštite: fizičke (bolja sanitacija, čista okolina, zaštićene sirarske kade), fiziološke (upotreba podloga koje sprečavaju rast bakteriofaga starter kulture bez prisutnih bakteriofaga, rotacija starter kultura) i genetički program kojim se obezbeđuju starter kulture povećane otpornosti ...na infekciju bakteriofagima. Zbog stalne pretnje od ozbiljnih fagnih infekcija u mlekarama je potrebno neprekidno praćenje prisustva faga, što istovremeno predstavlja i osnovnu zaštitnu meru.

Keywords:
bacteriophages / control measures / infection sources / lactic acid bacteria / bakteriofagi / bakterije mlečne kiseline / izvori infekcije / zaštitne mere
Source:
Mlekarstvo, 2002, 1, 6, 174-178
Publisher:
  • Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet, Beograd i Poslovno udruženje za stočarstvo - grupacija za mlekarstvo, Beograd

ISSN: 1451-1541

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_476
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/476
Collections
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institution/Community
Poljoprivredni fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the AgroSpace Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceInstitutions/communitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About the AgroSpace Repository | Send Feedback

re3dataOpenAIRERCUB