Приказ основних података о документу

Održivo upravljanje vodnim resursima i water footprint koncept - primer primene u voćarstvu

dc.creatorStričević, Ružica
dc.creatorSrdjević, Zorica
dc.creatorVujadinović-Mandić, Mirjam
dc.creatorSrdjević, Bojan
dc.date.accessioned2020-12-17T22:10:31Z
dc.date.available2020-12-17T22:10:31Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn0350-0519
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/4611
dc.description.abstractGlobal trends of increase in water scarcity and increase in water demand threatens the sustainability of water resources and requires new approaches in quantifying water use, improving water use efficiency and minimizing environmental impact. One of the newest worldwide acknowledged approaches in quantifying direct and indirect water use is Water Footprint (WF). Paper presents results of the WF application in fruit growing. Two growing options of apple orchards in Čelarevo and Kragujevac areas (Serbia) were analyzed under two IPCC climatic scenarios (A1B and A2). Based on WF application results, paper provides recommendations for mitigating negative climate change impacts, preserving water resources and achieving high yields.en
dc.description.abstractPostojeći globalni trend povećanja manjka vode uz istovremeno povećanje zahteva za vodom ugrožava održivost vodnih resursa i zahteva nove pristupe u kvantifikaciji potrošnje vode, povećanju efikasnosti korišćenja vode i minimizaciji negativnog uticaja na životnu sredinu. Jedan od novijih pristupa priznat u naučnom svetu i u praksi je Water Footprint (WF) koji omogućava kvantifikaciju direktnog i indirektnog korišćenja vode. U radu je prikazan jedan od mogućih načina primene koncepta WF u voćarstvu. Analizirane su dve opcije gajenja jabuke (sa travom/bez trave) za područje Čelareva i Kragujevca za dva klimatska scenarija (A1B i A2) i kao rezultat date preporuke potencijalnih mera ublažavanja negativnih efekata klimatskih promena, očuvanja izvorišta vode i obezbeđenja visokih prinosa.sr
dc.publisherJugoslovensko društvo za odvodnjavanje i navodnjavanje, Beograd
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/37005/RS//
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Basic Research (BR or ON)/174003/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.sourceVodoprivreda
dc.subjectwater footprinten
dc.subjectblue and green wateren
dc.subjectapple orcharden
dc.subjectclimate changeen
dc.subjectwater resourcesen
dc.subjectwater footprintsr
dc.subjectplava i zelena vodasr
dc.subjectjabučnjaksr
dc.subjectklimatske promenesr
dc.subjectvodni resursisr
dc.titleSustainable water resources and water footprint concept: Application in fruit growingen
dc.titleOdrživo upravljanje vodnim resursima i water footprint koncept - primer primene u voćarstvusr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage190
dc.citation.issue4-6
dc.citation.other49(4-6): 183-190
dc.citation.rankM51
dc.citation.spage183
dc.citation.volume49
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/22305/4608.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_4611
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу