Универзитет у Београду - Пољопривредни факултет
AgroSpace - Репозиторијум Пољопривредног факултета
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед записа
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Influence of supplementing of enzymes into diets for weaned piglets on their production proceeds

Uticaj dodavanja enzima obrocima odlučene prasadi na njihove proizvodne rezultate

Thumbnail
2002
441.pdf (317.6Kb)
Аутори
Nedić, Nebojša
Jokić, Živan
Gajić, Živorad
Kovčin, Stanimir
Živković, Branislav
Vuković-Vranješ, Marina
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
With the aim to investigate the effect of adding enzyme to the diet of weaned piglets on their productive traits, the trial was performed on the 56 Swedish Landrace piglets, classified into 4 groups. The concentration of added enzyimes was 0.1%. The body weight gain of piglets fed with amylolitic enzyime addition in diets was increased by 5.23% and feed conversion was lower by 3.83% in comparison to the control. A positive effect of the enzymes added was also registered in the 4th group (proteolytic enzyme) where the daily weight gain was lower by 6.98% and the feed conversion was lower by 5.26%. The highest stimulatory effect was observed in the first two weeks when the daily weight gain in piglets of 2nd, 3rd and 4th group was higher by 31.15, 20.49 and 35.25%, respectively, compared to the control group.
U cilju ispitivanja efekata dodavanja pojedinačnih enzima obrocima odlučene prasadi na njihove proizvodne sposobnosti, izveden je ogled sa ukupno 56 prasadi rase švedski landras, podeljenih u četiri grupe. Koncentracija dodatih enzima iznosila je 0,1%. Dodatak amilolitičkog enzima hrani odlučene prasadi doveo je do porasta dnevnog prirasta za 5,23% i do smanjenja utroška hrane za 3,83% u poređenju sa kontrolnom grupom. Grupa prasadi koja je hranjena smešom sa dodatkom celulitičkog enzima imala je za 6,40% bolji dnevni prirast i za 3,83% bolju konverziju u odnosu na kontrolnu grupu. Prasad IV grupe, sa dodatkom proteolitičkog enzima u hrani, ostvarila su dnevni prirast za 6,98% veći nego I, kontrolna grupa i za 5,26% efikasnije iskorišćavanje hrane. Posebno veliki uticaj dodati enzimi ostvarili su u prvih 14 dana ogleda kada su prasad II, III i IV grupe imala za 31,15, 20,49 i 35,25% veći dnevni prirast u poređenju sa kontrolnom grupom.
Кључне речи:
Dnevni prirast / enzimi / iskorišćavanje hrane / prasad
Извор:
Journal of Scientific Agricultural Research, 2002, 63, 1-2, 101-109
Издавач:
  • Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd

ISSN: 0354-5695

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_444
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/444
Колекције
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Институција/група
Poljoprivredni fakultet

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму AgroSpace | Пошаљите запажања

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумГрупеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О репозиторијуму AgroSpace | Пошаљите запажања

re3dataOpenAIRERCUB