Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Antibacterial and antifungal potential of wild basidiomycete mushroom Ganoderma applanatum

Antibakterijski i antifungalni potencijal gljive Ganoderma applanatum bazidiomicete iz prirode

Thumbnail
2016
4278.pdf (245.9Kb)
Autori
Klaus, Anita
Kozarski, Maja
Vunduk, Jovana
Petrović, Predrag M.
Nikšić, Miomir
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
Hot water extract (AN), partially purified polysaccharides (AP) and hot alkali extract (ANa) obtained from wild mushroom G. applanatum were examined for their antibacterial and antifungal activity. Five Gram negative (Proteus hauseri, Escherichia coli O157:H7, Salmonella Enteritidis, Shigella sonnei, Yersinia enterocolitica), five Gram positive (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Geobacillus stearothermophyllus, Enterococcus faecalis) bacterial strains, as well as two fungal strains (Candida albicans and Cryptococcus neoformans), all belonging to the American Type Culture Collection (ATCC), were tested by broth microdilution assay. In general, Gram-positive bacteria were more sensitive in the presence of tested extracts than Gram-negative bacterial species. Almost all tested extracts demonstrated a high microbistatic potential, and in most cases the microbicidal effect also has been reached. The best antibacterial effect of hot water alkali extract, ANa, wa...s observed in the case of E. faecalis (MIC 0.039 mg/mL, MBC 1.25 mg/mL), while the same extract was the most effective antifungal agent towards C. neoformans (MIC 0.078 mg/mL, MFC 2.5 mg/mL). This research indicates possibility to use selected extracts, obtained from the mushroom G. applanatum, in order to prevent the development of some pathogenic microorganisms and food spoilage.

Ispitivana je antibakterijska i antifungalna aktivnost vrelog vodenog ekstrakta (AN), parcijalno prečišćenog polisaharidnog ekstrakta (AP) i vrelog alkalnog ekstrakta, dobijenih iz G. applanatum, gljive iz prirode. Pet Gram negativnih (Proteus hauseri, Escherichia coli O157:H7, Salmonella Enteritidis, Shigella sonnei, Yersinia enterocolitica), pet Gram pozitivnih (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Geobacillus stearothermophyllus, Enterococcus faecalis) bakterijskih vrsta, kao i dva soja gljiva (Candida albicans and Cryptococcus neoformans), od kojih svi pripadaju Američkoj tipskoj kolekciji kultura (ATCC), testirani su mikrodilucionom metodom u bujonu. Generelno, Gram pozitivne bakterije su bile mnogo osetljivije u prisustvu testiranih ekstrakata nego Gram negativne bakterijske vrste. Skoro svi testirani ekstrakti pokazali su visok mikrobistatički potencijal, a u najvećem broju slučajeva dostignut je i mikrobicidni efekat. Najbolji antibakterijski efekat v...relog alkalnog ekstrakta, ANa, uočen je u slučaju E. faecalis (MIC 0.039 mg/mL, MBC 1.25 mg/mL), dok je ovaj ekstrakt bio i najefikasniji antifungalni agens prema C. neoformans (MIC 0.078 mg/mL, MFC 2.5 mg/mL). Ovo istraživanje ukazuje na mogućnost korišćenja odabranih ekstrakata dobijenih iz gljive G. applanatum u cilju prevencije razvoja nekih patogenih mikroorganizama i kvarenja hrane.

Ključne reči:
Ganoderma applanatum / mushroom extract / bactericidal / bacteriostatic / fungicidal / fungistatic / Ganoderma applanatum / ekstrakti gljiva / baktericidno / bakteriostatičko / fungicidno / fungistatičko
Izvor:
Lekovite sirovine, 2016, 36, 37-46
Izdavač:
  • Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić, Beograd
Finansiranje / projekti:
  • Razvoj i primena novih i tradicionalnih tehnologija u proizvodnji konkurentnih prehrambenih proizvoda sa dodatom vrednošću za evropsko i svetsko tržište - Stvorimo bogatstvo iz bogatstva Srbije (RS-46001)
  • Razvoj novih inkapsulacionih i enzimskih tehnologija za proizvodnju biokatalizatora i biološki aktivnih komponenata hrane u cilju povećanja njene konkurentnosti, kvaliteta i bezbednosti (RS-46010)

DOI: 10.5937/leksir1636037K

ISSN: 0455-6224

[ Google Scholar ]
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/4281
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet
TY  - JOUR
AU  - Klaus, Anita
AU  - Kozarski, Maja
AU  - Vunduk, Jovana
AU  - Petrović, Predrag M.
AU  - Nikšić, Miomir
PY  - 2016
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/4281
AB  - Hot water extract (AN), partially purified polysaccharides (AP) and hot alkali extract (ANa) obtained from wild mushroom G. applanatum were examined for their antibacterial and antifungal activity. Five Gram negative (Proteus hauseri, Escherichia coli O157:H7, Salmonella Enteritidis, Shigella sonnei, Yersinia enterocolitica), five Gram positive (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Geobacillus stearothermophyllus, Enterococcus faecalis) bacterial strains, as well as two fungal strains (Candida albicans and Cryptococcus neoformans), all belonging to the American Type Culture Collection (ATCC), were tested by broth microdilution assay. In general, Gram-positive bacteria were more sensitive in the presence of tested extracts than Gram-negative bacterial species. Almost all tested extracts demonstrated a high microbistatic potential, and in most cases the microbicidal effect also has been reached. The best antibacterial effect of hot water alkali extract, ANa, was observed in the case of E. faecalis (MIC 0.039 mg/mL, MBC 1.25 mg/mL), while the same extract was the most effective antifungal agent towards C. neoformans (MIC 0.078 mg/mL, MFC 2.5 mg/mL). This research indicates possibility to use selected extracts, obtained from the mushroom G. applanatum, in order to prevent the development of some pathogenic microorganisms and food spoilage.
AB  - Ispitivana je antibakterijska i antifungalna aktivnost vrelog vodenog ekstrakta (AN), parcijalno prečišćenog polisaharidnog ekstrakta (AP) i vrelog alkalnog ekstrakta, dobijenih iz G. applanatum, gljive iz prirode. Pet Gram negativnih (Proteus hauseri, Escherichia coli O157:H7, Salmonella Enteritidis, Shigella sonnei, Yersinia enterocolitica), pet Gram pozitivnih (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Geobacillus stearothermophyllus, Enterococcus faecalis) bakterijskih vrsta, kao i dva soja gljiva (Candida albicans and Cryptococcus neoformans), od kojih svi pripadaju Američkoj tipskoj kolekciji kultura (ATCC), testirani su mikrodilucionom metodom u bujonu. Generelno, Gram pozitivne bakterije su bile mnogo osetljivije u prisustvu testiranih ekstrakata nego Gram negativne bakterijske vrste. Skoro svi testirani ekstrakti pokazali su visok mikrobistatički potencijal, a u najvećem broju slučajeva dostignut je i mikrobicidni efekat. Najbolji antibakterijski efekat vrelog alkalnog ekstrakta, ANa, uočen je u slučaju E. faecalis (MIC 0.039 mg/mL, MBC 1.25 mg/mL), dok je ovaj ekstrakt bio i najefikasniji antifungalni agens prema C. neoformans (MIC 0.078 mg/mL, MFC 2.5 mg/mL). Ovo istraživanje ukazuje na mogućnost korišćenja odabranih ekstrakata dobijenih iz gljive G. applanatum u cilju prevencije razvoja nekih patogenih mikroorganizama i kvarenja hrane.
PB  - Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić, Beograd
T2  - Lekovite sirovine
T1  - Antibacterial and antifungal potential of wild basidiomycete mushroom Ganoderma applanatum
T1  - Antibakterijski i antifungalni potencijal gljive Ganoderma applanatum bazidiomicete iz prirode
EP  - 46
IS  - 36
SP  - 37
DO  - 10.5937/leksir1636037K
ER  - 
@article{
author = "Klaus, Anita and Kozarski, Maja and Vunduk, Jovana and Petrović, Predrag M. and Nikšić, Miomir",
year = "2016",
abstract = "Hot water extract (AN), partially purified polysaccharides (AP) and hot alkali extract (ANa) obtained from wild mushroom G. applanatum were examined for their antibacterial and antifungal activity. Five Gram negative (Proteus hauseri, Escherichia coli O157:H7, Salmonella Enteritidis, Shigella sonnei, Yersinia enterocolitica), five Gram positive (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Geobacillus stearothermophyllus, Enterococcus faecalis) bacterial strains, as well as two fungal strains (Candida albicans and Cryptococcus neoformans), all belonging to the American Type Culture Collection (ATCC), were tested by broth microdilution assay. In general, Gram-positive bacteria were more sensitive in the presence of tested extracts than Gram-negative bacterial species. Almost all tested extracts demonstrated a high microbistatic potential, and in most cases the microbicidal effect also has been reached. The best antibacterial effect of hot water alkali extract, ANa, was observed in the case of E. faecalis (MIC 0.039 mg/mL, MBC 1.25 mg/mL), while the same extract was the most effective antifungal agent towards C. neoformans (MIC 0.078 mg/mL, MFC 2.5 mg/mL). This research indicates possibility to use selected extracts, obtained from the mushroom G. applanatum, in order to prevent the development of some pathogenic microorganisms and food spoilage., Ispitivana je antibakterijska i antifungalna aktivnost vrelog vodenog ekstrakta (AN), parcijalno prečišćenog polisaharidnog ekstrakta (AP) i vrelog alkalnog ekstrakta, dobijenih iz G. applanatum, gljive iz prirode. Pet Gram negativnih (Proteus hauseri, Escherichia coli O157:H7, Salmonella Enteritidis, Shigella sonnei, Yersinia enterocolitica), pet Gram pozitivnih (Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Geobacillus stearothermophyllus, Enterococcus faecalis) bakterijskih vrsta, kao i dva soja gljiva (Candida albicans and Cryptococcus neoformans), od kojih svi pripadaju Američkoj tipskoj kolekciji kultura (ATCC), testirani su mikrodilucionom metodom u bujonu. Generelno, Gram pozitivne bakterije su bile mnogo osetljivije u prisustvu testiranih ekstrakata nego Gram negativne bakterijske vrste. Skoro svi testirani ekstrakti pokazali su visok mikrobistatički potencijal, a u najvećem broju slučajeva dostignut je i mikrobicidni efekat. Najbolji antibakterijski efekat vrelog alkalnog ekstrakta, ANa, uočen je u slučaju E. faecalis (MIC 0.039 mg/mL, MBC 1.25 mg/mL), dok je ovaj ekstrakt bio i najefikasniji antifungalni agens prema C. neoformans (MIC 0.078 mg/mL, MFC 2.5 mg/mL). Ovo istraživanje ukazuje na mogućnost korišćenja odabranih ekstrakata dobijenih iz gljive G. applanatum u cilju prevencije razvoja nekih patogenih mikroorganizama i kvarenja hrane.",
publisher = "Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić, Beograd",
journal = "Lekovite sirovine",
title = "Antibacterial and antifungal potential of wild basidiomycete mushroom Ganoderma applanatum, Antibakterijski i antifungalni potencijal gljive Ganoderma applanatum bazidiomicete iz prirode",
pages = "46-37",
number = "36",
doi = "10.5937/leksir1636037K"
}
Klaus, A., Kozarski, M., Vunduk, J., Petrović, P. M.,& Nikšić, M.. (2016). Antibacterial and antifungal potential of wild basidiomycete mushroom Ganoderma applanatum. in Lekovite sirovine
Institut za proučavanje lekovitog bilja Dr Josif Pančić, Beograd.(36), 37-46.
https://doi.org/10.5937/leksir1636037K
Klaus A, Kozarski M, Vunduk J, Petrović PM, Nikšić M. Antibacterial and antifungal potential of wild basidiomycete mushroom Ganoderma applanatum. in Lekovite sirovine. 2016;(36):37-46.
doi:10.5937/leksir1636037K .
Klaus, Anita, Kozarski, Maja, Vunduk, Jovana, Petrović, Predrag M., Nikšić, Miomir, "Antibacterial and antifungal potential of wild basidiomycete mushroom Ganoderma applanatum" in Lekovite sirovine, no. 36 (2016):37-46,
https://doi.org/10.5937/leksir1636037K . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB