Univerzitet u Beograd - Poljoprivredni fakultet
AgroSpace - Repozitorijum Poljoprivrednog fakulteta
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Srpski (latinica) 
    • Engleski
    • Srpski (ćirilica)
    • Srpski (latinica)
  • Prijava
Pregled zapisa 
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
  •   AgroSpace
  • Poljoprivredni fakultet
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
  • Pregled zapisa
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Organic viticulture in world, Serbia and region

Organsko vinogradarstvo u svetu, Srbiji i regionu

Thumbnail
2016
4235.pdf (222.6Kb)
Autori
Vukosavljević, Vera
Žunić, Dragoljub
Todić, Slavica
Matijašević, Saša
Članak u časopisu (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentu
Apstrakt
organic production is a process that develops a viable and legitimate agricultural ecosystems. The link between man, agriculture and local environmental conditions, provides quality food for people, plants and animals in a healthy environment. There are a few basic principles and ideas that explain the production of organic food in the ecosystem. The organic viticulture production in which there is a balance between environmental conditions, varieties and methods of cultivation. The two main factors that determine the choice of location concepts and establishing assortments. Organic viticulture is widespread mainly in the Mediterranean countries of Europe such as Italy, France and Spain. The Mediterranean climate with hot, dry summers and constant air currents limiting the development of pests and diseases on grapevines. The same concept can be seen in California, USA and South Africa. In the wine-growing countries with humid climates apply to another concept of organic viticulture, an...d that is the use of varieties resistant to pests and diseases. In Romania, Germany, Hungary, Switzerland and northern France are represented interspecific hybrids and new resistant varieties. In the north-east of America, on the border with Canada, grown varieties Vitis labrusca and Vitis species in the south rotundifolia. However, in these humid regions is crucial in the selection of sites with appropriate climatic and soil conditions. The choice of suitable climatic conditions is important for conventional viticulture in order to get the best quality of grapes and wine.

Organska proizvodnja je proces koji razvija održive i opravdane agroekosisteme. Povezanost čoveka, poljoprivrede i lokalnih ekoloških uslova, pruža kvalitetnu hranu za ljude, biljke i životinje u zdravoj životnoj sredini. Postoji nekoliko osnovnih principa i ideja koji objašnjavaju proizvodnju organske hrane u ekosistemu. Organsko vinogradarstvo je proizvodnja u kojoj postoji ravnoteža između ekoloških uslova, sorte i načina kultivacije. Dva osnovna faktora koji određuju koncepte su odabir lokacije i utvrđivanje sortimenata. Organsko vinogradarstvo je široko rasprostranjeno uglavnom u mediteranskim zemljama Evrope kao što su Italija, Francuska i Španija. Mediteranska klima sa toplim i suvim letima i stalnim vazdušnim strujama ograničava razvoj bolesti i štetočina na vinovoj lozi. Isti koncept se ogleda u Kaliforniji, SAD-u i Južnoj Africi. U vinogradarskim zemljama sa humidnom klimom primenjuje se drugi koncept organskog vinogradarstva, a to je primena otpornih sorata na bolesti i štet...očine. U Rumuniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Švajcarskoj i Severnoj Francuskoj zastupljeni su interspecies hibridi i nove otporne sorte. Na severo-istoku Amerike, na granici sa Kanadom, gaje se sorte vrste Vitis labrusca, a na jugu vrste Vitis Rotundifolia. Međutim, u ovim humidnim oblastima presudan je izbor lokacije sa odgovarajućim klimatskim i zemljišnim uslovima. Izbor pogodnih klimatskih uslova je važan i za konvencionalno vinogradarstvo kako bi se dobili najbolji kvalitet grožđa i vina.

Ključne reči:
organic farming / viticulture / organska poljoprivreda / organsko vinogradarstvo
Izvor:
Acta agriculturae Serbica, 2016, 21, 42, 155-166
Izdavač:
  • Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak

DOI: 10.5937/AASer1642155V

ISSN: 0354-9542

[ Google Scholar ]
URI
http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/4238
Kolekcije
  • Radovi istraživača / Researchers’ publications
Institucija/grupa
Poljoprivredni fakultet
TY  - JOUR
AU  - Vukosavljević, Vera
AU  - Žunić, Dragoljub
AU  - Todić, Slavica
AU  - Matijašević, Saša
PY  - 2016
UR  - http://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/4238
AB  - organic production is a process that develops a viable and legitimate agricultural ecosystems. The link between man, agriculture and local environmental conditions, provides quality food for people, plants and animals in a healthy environment. There are a few basic principles and ideas that explain the production of organic food in the ecosystem. The organic viticulture production in which there is a balance between environmental conditions, varieties and methods of cultivation. The two main factors that determine the choice of location concepts and establishing assortments. Organic viticulture is widespread mainly in the Mediterranean countries of Europe such as Italy, France and Spain. The Mediterranean climate with hot, dry summers and constant air currents limiting the development of pests and diseases on grapevines. The same concept can be seen in California, USA and South Africa. In the wine-growing countries with humid climates apply to another concept of organic viticulture, and that is the use of varieties resistant to pests and diseases. In Romania, Germany, Hungary, Switzerland and northern France are represented interspecific hybrids and new resistant varieties. In the north-east of America, on the border with Canada, grown varieties Vitis labrusca and Vitis species in the south rotundifolia. However, in these humid regions is crucial in the selection of sites with appropriate climatic and soil conditions. The choice of suitable climatic conditions is important for conventional viticulture in order to get the best quality of grapes and wine.
AB  - Organska proizvodnja je proces koji razvija održive i opravdane agroekosisteme. Povezanost čoveka, poljoprivrede i lokalnih ekoloških uslova, pruža kvalitetnu hranu za ljude, biljke i životinje u zdravoj životnoj sredini. Postoji nekoliko osnovnih principa i ideja koji objašnjavaju proizvodnju organske hrane u ekosistemu. Organsko vinogradarstvo je proizvodnja u kojoj postoji ravnoteža između ekoloških uslova, sorte i načina kultivacije. Dva osnovna faktora koji određuju koncepte su odabir lokacije i utvrđivanje sortimenata. Organsko vinogradarstvo je široko rasprostranjeno uglavnom u mediteranskim zemljama Evrope kao što su Italija, Francuska i Španija. Mediteranska klima sa toplim i suvim letima i stalnim vazdušnim strujama ograničava razvoj bolesti i štetočina na vinovoj lozi. Isti koncept se ogleda u Kaliforniji, SAD-u i Južnoj Africi. U vinogradarskim zemljama sa humidnom klimom primenjuje se drugi koncept organskog vinogradarstva, a to je primena otpornih sorata na bolesti i štetočine. U Rumuniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Švajcarskoj i Severnoj Francuskoj zastupljeni su interspecies hibridi i nove otporne sorte. Na severo-istoku Amerike, na granici sa Kanadom, gaje se sorte vrste Vitis labrusca, a na jugu vrste Vitis Rotundifolia. Međutim, u ovim humidnim oblastima presudan je izbor lokacije sa odgovarajućim klimatskim i zemljišnim uslovima. Izbor pogodnih klimatskih uslova je važan i za konvencionalno vinogradarstvo kako bi se dobili najbolji kvalitet grožđa i vina.
PB  - Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak
T2  - Acta agriculturae Serbica
T1  - Organic viticulture in world, Serbia and region
T1  - Organsko vinogradarstvo u svetu, Srbiji i regionu
EP  - 166
IS  - 42
SP  - 155
VL  - 21
DO  - 10.5937/AASer1642155V
ER  - 
@article{
author = "Vukosavljević, Vera and Žunić, Dragoljub and Todić, Slavica and Matijašević, Saša",
year = "2016",
abstract = "organic production is a process that develops a viable and legitimate agricultural ecosystems. The link between man, agriculture and local environmental conditions, provides quality food for people, plants and animals in a healthy environment. There are a few basic principles and ideas that explain the production of organic food in the ecosystem. The organic viticulture production in which there is a balance between environmental conditions, varieties and methods of cultivation. The two main factors that determine the choice of location concepts and establishing assortments. Organic viticulture is widespread mainly in the Mediterranean countries of Europe such as Italy, France and Spain. The Mediterranean climate with hot, dry summers and constant air currents limiting the development of pests and diseases on grapevines. The same concept can be seen in California, USA and South Africa. In the wine-growing countries with humid climates apply to another concept of organic viticulture, and that is the use of varieties resistant to pests and diseases. In Romania, Germany, Hungary, Switzerland and northern France are represented interspecific hybrids and new resistant varieties. In the north-east of America, on the border with Canada, grown varieties Vitis labrusca and Vitis species in the south rotundifolia. However, in these humid regions is crucial in the selection of sites with appropriate climatic and soil conditions. The choice of suitable climatic conditions is important for conventional viticulture in order to get the best quality of grapes and wine., Organska proizvodnja je proces koji razvija održive i opravdane agroekosisteme. Povezanost čoveka, poljoprivrede i lokalnih ekoloških uslova, pruža kvalitetnu hranu za ljude, biljke i životinje u zdravoj životnoj sredini. Postoji nekoliko osnovnih principa i ideja koji objašnjavaju proizvodnju organske hrane u ekosistemu. Organsko vinogradarstvo je proizvodnja u kojoj postoji ravnoteža između ekoloških uslova, sorte i načina kultivacije. Dva osnovna faktora koji određuju koncepte su odabir lokacije i utvrđivanje sortimenata. Organsko vinogradarstvo je široko rasprostranjeno uglavnom u mediteranskim zemljama Evrope kao što su Italija, Francuska i Španija. Mediteranska klima sa toplim i suvim letima i stalnim vazdušnim strujama ograničava razvoj bolesti i štetočina na vinovoj lozi. Isti koncept se ogleda u Kaliforniji, SAD-u i Južnoj Africi. U vinogradarskim zemljama sa humidnom klimom primenjuje se drugi koncept organskog vinogradarstva, a to je primena otpornih sorata na bolesti i štetočine. U Rumuniji, Nemačkoj, Mađarskoj, Švajcarskoj i Severnoj Francuskoj zastupljeni su interspecies hibridi i nove otporne sorte. Na severo-istoku Amerike, na granici sa Kanadom, gaje se sorte vrste Vitis labrusca, a na jugu vrste Vitis Rotundifolia. Međutim, u ovim humidnim oblastima presudan je izbor lokacije sa odgovarajućim klimatskim i zemljišnim uslovima. Izbor pogodnih klimatskih uslova je važan i za konvencionalno vinogradarstvo kako bi se dobili najbolji kvalitet grožđa i vina.",
publisher = "Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak",
journal = "Acta agriculturae Serbica",
title = "Organic viticulture in world, Serbia and region, Organsko vinogradarstvo u svetu, Srbiji i regionu",
pages = "166-155",
number = "42",
volume = "21",
doi = "10.5937/AASer1642155V"
}
Vukosavljević, V., Žunić, D., Todić, S.,& Matijašević, S.. (2016). Organic viticulture in world, Serbia and region. in Acta agriculturae Serbica
Univerzitet u Kragujevcu - Agronomski fakultet, Čačak., 21(42), 155-166.
https://doi.org/10.5937/AASer1642155V
Vukosavljević V, Žunić D, Todić S, Matijašević S. Organic viticulture in world, Serbia and region. in Acta agriculturae Serbica. 2016;21(42):155-166.
doi:10.5937/AASer1642155V .
Vukosavljević, Vera, Žunić, Dragoljub, Todić, Slavica, Matijašević, Saša, "Organic viticulture in world, Serbia and region" in Acta agriculturae Serbica, 21, no. 42 (2016):155-166,
https://doi.org/10.5937/AASer1642155V . .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB
 

 

Kompletan repozitorijumGrupeAutoriNasloviTemeOva institucijaAutoriNasloviTeme

Statistika

Pregled statistika

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
O repozitorijumu AgroSpace | Pošaljite zapažanja

re3dataOpenAIRERCUB