Приказ основних података о документу

Analiza održanja genetičkog identiteta elektroforezom proteina pri sortnoj reprodukciji pšenice

dc.creatorDjurić, Nada
dc.creatorProdanović, Slaven
dc.creatorHristov, Nikola
dc.creatorCvijanović, Gorica
dc.creatorMatković, Mirela
dc.creatorDjekić, Vera
dc.date.accessioned2020-12-17T21:31:34Z
dc.date.available2020-12-17T21:31:34Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3982
dc.description.abstractApplication of positive and negative selection at the phenotype level in the reproduction of wheat varieties, enabled varietal purity of 99 and 100 % of the crops of seed categories. Protein electrophoresis showed that there is a divergence between the tested wheat varieties in composition components gliadin fraction, respectively gels varieties differ in the characteristics of the tape, while inside there are varieties of uniformity. Institute PKB Agroekonomik has been successful in maintaining the genetic identity of wheat variety in way it conducts selection and seed production. In that way, Institute PKB Agroekonomik is able to product seeds of excellent quality and high genetic purity.en
dc.description.abstractPrimenom pozitivne i negativne selekcije, na nivou fenotipa pri sortnoj reprodukciji pšenice, u ogledima omogućila sortnu čistoću od 99 i 100 % u usevima svih semenskih kategorija. Elektroforeza proteina je pokazala da postoji divergentnost između ispitivanih sorti pšenice po sastavu komponenti glijadinske frakcije, odnodno da se gelovi sorti međusobno razlikuju po karakteristikama traka, dok unutar sorti postoji ujednačenost. Način na koji se sprovodi selekcija i semenarstvo u Institutu PKB Agroekonomik je uspešan za održavanje genetičkog identiteta sorti pšenice, odnosno Institut PKB Agroekonomik je ovladao metodama proizvodnje semenskih useva koji omogućavaju dobijanje semena odličnog kvaliteta, visoke genetske čistoće.sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectwheaten
dc.subjectvarietiesen
dc.subjectgenetic identityen
dc.subjectprotein electrophoresisen
dc.subjectseed productionen
dc.subjectseed categoryen
dc.subjectpšenicasr
dc.subjectsortesr
dc.subjectgeneticki identitetsr
dc.subjectelektroforeza proteinasr
dc.subjectsemenarstvosr
dc.subjectkategorije semenasr
dc.titleAnalysis of conservation of genetic identity by protein electrophoresis in wheat reproductionen
dc.titleAnaliza održanja genetičkog identiteta elektroforezom proteina pri sortnoj reprodukciji pšenicesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage77
dc.citation.issue1-2
dc.citation.other21(1-2): 71-77
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage71
dc.citation.volume21
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/2530/3979.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3982
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу