Приказ основних података о документу

Značaj stepena sabijenosti kao faktora kvaliteta silaže

dc.creatorDjordjević, Nenad
dc.creatorDinić, Bora
dc.creatorGrubić, Goran
dc.creatorStojanović, Bojan
dc.creatorBožičković, Aleksa
dc.creatorDubljević, Radislav
dc.creatorMitrović, Dragoljub
dc.date.accessioned2020-12-17T21:28:34Z
dc.date.available2020-12-17T21:28:34Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/handle/123456789/3934
dc.description.abstractThe results of experiments where lucerne, maize, sunflower and sorghum were ensiled and the importance of compression level on the quality of obtained silages were presented in the paper. Level of compression is more important in silages with higher dry matter content, with more mature material which is also cut in longer particles. With the higher level of silage mass compression the higher degree of anaerobic condition is provided and therefore higher production of lactic acid with lower production of acetic acid, which results in lower pH values. With higher compression of silages the total loss of nutrients is reduced, although it may be higher when moisture content is higher. That is why with perennial legumes and grasses it is better to wilt the material, while maize and sorghum are cut at the optimum maturity phase, prior to ensiling.en
dc.description.abstractU radu su prikazani rezultati eksperimenata siliranja lucerke, kukuruza, suncokreta i sirka, i značaj stepena sabijenosti za kvalitet silaža od različitog materijala. Stepen kompresije je utoliko značajniji ukoliko materijal koji se silira ima veći sadržaj suve materije, potiče od zrelijeg materijala i krupnije je seckan. Pri većem stepenu sabijanja silomase u startu se obezbeđuje veći stepen anaerobnosti, te je veća produkcija mlečne i manja produkcija sirćetne kiseline, odnosno potižu se niže pH vrednosti. Pri boljem stepenu sabijenosti smanjuju se i ukupni gubici u hranljivim materijama, mada oni mogu da budu veći kod vlažnijeg materijala. Zato se kod višegodišnjih leguminoza i trava vrši provenjavanje a za kukuruz, suncokret i sirak siliranje se obavlja u optimalnoj fazi zrelosti.sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectsilageen
dc.subjectcompressionen
dc.subjectanaerobic conditionsen
dc.subjectfermentationen
dc.subjectqualityen
dc.subjectsilažasr
dc.subjectsabijenostsr
dc.subjectanaerobnostsr
dc.subjectfermentacijasr
dc.subjectkvalitetsr
dc.titleThe importance of compression level as a factor in silage qualityen
dc.titleZnačaj stepena sabijenosti kao faktora kvaliteta silažesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.epage80
dc.citation.issue3-4
dc.citation.other21(3-4): 73-80
dc.citation.rankM52
dc.citation.spage73
dc.citation.volume21
dc.identifier.fulltexthttp://aspace.agrif.bg.ac.rs/bitstream/id/2489/3931.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_3934
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу